Начало България Фестивалът е място, което събира гледни точки и ги обединява, каза зам.-министърът...

Фестивалът е място, което събира гледни точки и ги обединява, каза зам.-министърът на културата Илко Ганев на откриването на „Златна роза“

49
Фестивалът е място, което събира гледни точки и ги обединява, каза зам.-министърът на културата Илко Ганев на откриването на „Златна роза“

Фестивалът е място, което събира гледни точки и ги обединява. Опитайте се да чуете мнението на другия, споделете вашето и подкрепяйте българското кино. Това каза заместник-министърът на културата Илко Ганев на официалното откриване на 42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна.

Давам си сметка колко е трудно в днешното време на разделение и различни позиции в обществото да съхраниш един такъв форум, който трябва да показва красотата, смисъла, високите постижения на българското кино и да прави това по много достоен начин пред нашата публика и международните гости, каза още Ганев. Той сподели, че преди седем години е попаднал в екипа на един от фестивалите във Варна, а преди три години за първи път е гостувал на „Златна роза“ и оттогава се чувства като част от семейство. „Варна ме накара да осмисля фразата „фестивална столица на България“, добави той.

Илко Ганев прочете поздравителен адрес от министъра на културата Найден Тодоров, в който се посочва, че фестивалът „Златна роза“ е прекрасен повод да се заявят постиженията на българското кино пред световната филмова общност, представителите на европейските фондове и продуцентите. Това е платформа за културен обмен, която вдъхновява нови сътрудничества и разширява хоризонтите на нашето кино. Златната роза винаги е била олицетворение на нашите стремежи към съвършенство и артистична свобода, казва още министър Тодоров. 

Фестивалът „Златна роза“ е от изключително значение за българското кино, защото всяко негово издание отразява актуалното състояние на нашето изкуство и индустрия. Повече от шест десетилетия имаме шанса домакин на този фестивал да бъде един от най-гостоприемните градове в България, посочи изпълнителният директор на Националния филмов център (НФЦ) и директор на форума Петър Тодоров. В следващите дни ще покажем повече от 60 игрални филми и сериали, предвидили сме и много интересни съпътстващи събития, съобщи той. 

Фактът, че вече толкова години тук се провежда „Златна роза“ говори, че Варна е град, който цени и поддържа своите традиции, град на свободния дух, който дава възможност на своите творци да изразяват себе си свободно, град, който уважава многообразието и уникалността, което го прави космополитен, отбеляза кметът Благомир Коцев на церемонията и обеща местната власт да продължи да подкрепя форума, като важен елемент от културния календар на града.

Творческият директор на фестивала Александър Донев представи пред публиката членовете на трите журита, които ще оценяват филмите от конкурсната програма. Пълнометражните филми ще бъдат на вниманието на писателя Захари Карабашлиев, актрисата и режисьор Яна Титова и режисьора Стефан Командарев, които са носители на „Златна роза“ през 2023 г., продуцентката от Румъния Ада Соломон и изпълнителния директор на Гръцкия филмов център Атина Карталу-Адуку. За късометражните ленти ще се произнесат изпълнителният директор на Сръбския филмов център Иван Карл, миналогодишният носител на приза в категорията Стефан Ганов и кинокритикът Савина Петкова. Има и младежко жури, в което влизат учениците от Варна Божана Станева и Росен Бачев, както и студентът в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ Филип Великов.  

За пръв път ми е да журирам кинофестивал и това, което мога да обещая е, че ще го направя с пълното съзнание, че тези филми са вече победители, защото са тук, каза Захари Карабашлиев от сцената. Той посочи, че журито ще оценява начина, по който екранните произведения ни карат да се замисляме, да се вълнуваме, да възприемаме света около нас и да излизаме от салона с една идея по-различни. 

На откриването бе почетена актрисата Цветана Манева, която тази година е лице на фестивала по повод нейната 80-годишнина. Тя получи подаръци от генералния директор на БТА Кирил Вълчев, който припомни как за първи път е било отразено нейното филмово присъствие в новините. Зрителите видяха и специално видео с откъси от нейни роли, подготвено от екипа на фестивала. 

За доброто настроение на публиката се погрижиха варненските музиканти от VJB бенд със специалното участие на четиригодишния тромпетист Рангел. 

42-рото издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ продължава до 26 септември. БТА е медиен партньор.