Начало Новини ФЕНА: Министърът на отбраната на Босна прие новоназначения военен аташе на България

ФЕНА: Министърът на отбраната на Босна прие новоназначения военен аташе на България

34
ФЕНА: Министърът на отбраната на Босна прие новоназначения военен аташе на България

Министърът на отбраната на Босна и Херцеговина Зукан Хелез, заедно със своя заместник Александър Гоганович, приеха днес новоназначения военен аташе на България в Босна бригадир Диан Даков, съобщи специално за БТА босненската агенция ФЕНА.

Те обсъдиха двустранното военно сътрудничество, както и възможностите за разширяването му. И двете страни отбелязаха, че Босна и България поддържат добри приятелски връзки и че всяко сътрудничество между въоръжените сили на двете страни е добре дошло.

Хелез отбеляза, че България, като член на НАТО и Европейския съюз, винаги ще бъде важен партньор на Босна и Херцеговина. 

„Затова разчитаме на подкрепата ви като приятелска страна за евроатлантическия ни път. Благодарим на България и за приноса ѝ към стабилността на страната ни с присъствието на (български) войници в мисията ЕУФОР“, допълни министър Хелез.

В обръщението си бригадир Даков подчерта, че България напълно подкрепя Босна и Херцеговина по пътя ѝ на евроатлантическа интеграция и изрази готовността на страната да осигури необходимата помощ по пътя към тази цел.

Той посочи сферите на потенциално сътрудничество, включително военно обучение, обмен на опит в мироопазващите операции и развитието на логистичните системи и антитерористичните усилия.

(Новина, избрана от босненската агенция ФЕНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)