Начало Новини ФЕНА: Броят на избраните жени общински кметове намалява, съобщи Агенцията за равенство...

ФЕНА: Броят на избраните жени общински кметове намалява, съобщи Агенцията за равенство между половете в Босна и Херцеговина

34
ФЕНА: Броят на избраните жени общински кметове намалява, съобщи Агенцията за равенство между половете в Босна и Херцеговина

Според предварителните резултати от проведените в неделя местни избори в Босна и Херцеговина, от всички избрани общински кметове само четири са жени (три във Федерация Босна и Херцеговина и една в Република Сръбска). С други думи, процентът на избраните жени кметове в Босна и Херцеговина възлиза на обезсърчаващите 2,8 процента, съобщи Агенцията за равенство между половете в Босна и Херцеговина, цитирана от босненската агенция ФЕНА.

Освен това, както посочват от Агенцията за равенство между половете, Босна и Херцеговина значително изостава от средното за Европа от 18 процента жени на ръководни позиции в местните общности, а броят на избраните жени кметове намалява с времето.

Докато броят на жените кметове в ЕС непрекъснато се увеличава – с 13 процента през последното десетилетие – процентът на избраните жени кметове в Босна и Херцеговина е намалял с цели 30 процента в сравнение с резултатите от местните избори през 2020 г.

„Броят на избраните жени за общински кметове след тазгодишните местни избори не можеше да бъде по-голям, като се знае, че от 385 кандидати, издигнати от политически партии за ръководни позиции в общините, само 29 (или 7,5 процента) са жени“, подчертават от Агенцията за равенство между половете.

Тази ситуация по отношение на представителството на жените на кметски позиции в Босна и Херцеговина е особено разочароваща предвид годините на усилия на институционалните механизми и на неправителствения сектор за равенство между половете и за увеличаване на участието на жените в обществения и политическия живот, овластяване на жените кандидати, сътрудничество с политически партии и медии, както и провеждане на множество обществени кампании.

„Въпреки това трябва да отбележим, че осъзнатостта на политическите партии да инвестират в жени кандидати и желанието на електората да се доверят на жените политици остават ниски“, се допълва в прессъобщението.

Това са факти, които служат като предупреждение и задължават съответните социални участници да прилагат по-последователно и ефективно Плана за действие за равнопоставеност на половете за Босна и Херцеговина (2023 – 2027 г.) и предложения набор от мерки, насочени към постигане на балансирано представителство на половете при предприемането на политики и вземане на решения на всички нива на управление в Босна и Херцеговина.

„Важно е също така да се отбележи, че по-голямото участие на жените в политическия живот е от съществено значение не само за постигане на равенство между половете в нашето общество, но и за социално-икономическия просперитет на Босна и Херцеговина. Икономическата наука е доказала, че страните с по-висока степен на равенство между половете и приобщаване също са по-успешни икономически в дългосрочен план“, обяви Агенцията за равенство между половете на Босна и Херцеговина.

(Новина, избрана от босненската агенция ФЕНА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)