Начало Водещи Учени: Сушилките за ръце са опасни

Учени: Сушилките за ръце са опасни

365
Сподели
сушилките, ръце

Уредите за сушене на ръце са опасни и разпространяват вредни за здравето бактерии. Това пише в статия списание „Медикъл експрес“ като се позовава на заключенията на група международни изследователи.

Експериментът е продължил 3 месеца. Наблюденията са проведени в 3 болници – в Лийдс, Удине и Париж. Учените проследяват как се разпространяват патогените. През този период са правени непрекъснати замервания за нивото на бактериите в тоалетните. Проби са взимани от въздуха, от пода и тавана.

В начален етап от проучването изследователите се интересували как в подобни помещения се разпространяват щамове като златистия стафилокок, ентерококи и ентеробактерии, пише РИА Новости. Резултатите показват, че описаните бактерии се разпространяват много активно, ако в тоалетните има сушилки за ръце.

„Тези уреди създават аерозол, който загрява помещението при самото пускане. В зависимост от неговото положение се загряват различни ъгли на тоалетната или подът. При контакт хората може да се заразят с бактерии или вируси“, разказва проф. Марк Уилкокс от департамента по медицинска микробиология на университета в Лийдс.

Изводите от проучването показват, че хартиените салфетки са далеч по-хигиенични. Според данните от тестовете в Париж и Лийдс, помещенията, където има сушилки са 5 пъти по-замърсени в сравнение с тоалетните на салфетки.

Коментари