Пандемията от коронавирус, която вече е отнела живота на повече от 70 000 души по света, трябва да принуди хората да се откажат от търговията с диви животни, което не само води до изчезване на видове, но и допринася за разпространението на болести, твърдят учените.

Избухването на смъртоносната инфекция започна, както вече е известно, на китайския пазар на рибни продукти в Ухан, а учените от няколко десетилетия обръщат внимание на това, че някои заболявания като тежкия остър респираторен синдром (Sars), близкоизточния респираторен синдром (Mers), вируса на Ебола и вируса Нипа са предавани на хора от животни, пише Би Би Си.

Но проблемът не е в животните, а в това как човек се отнася към тях, казват учените.

„ЧЕСТОТАТА НА ПАНДЕМИИТЕ САМО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА – ЦИТИРА „ВАШИНГТОН ПОСТ“ ПИТЪР ДАШАК, РЪКОВОДИТЕЛ НА АМЕРИКАНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ „ECOHEALTH ALLIANCE“, КОЯТО ИЗУЧАВА НОВИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ – ТОВА НЕ Е ПРОСТО БОЖИЯТА ВОЛЯ. ТО Е СВЪРЗАНО С ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ С ОКОЛНАТА СРЕДА.“

За да се опитаме да предотвратим нова епидемия, е необходимо да се забранят пазарите за диви животни по целия свят, заявява Елизабет Марума Мрема, изпълнителен секретар на Конвенцията на ООН за биологично разнообразие (КБР).

„АКО НЕ СЕ ПОГРИЖИМ ЗА ПРИРОДАТА, ТОГАВА ТЯ ЩЕ СЕ ПОГРИЖИ ЗА НАС. БИ БИЛО ХУБАВО ДА ЗАБРАНИМ ПАЗАРИТЕ ЗА ПРОДАЖБА НА ЖИВИ ЖИВОТНИ, КАКТО НАПРАВИХА КИТАЙ И НЯКОИ ДЪРЖАВИ“, КАЗА МРЕМА ПРЕД „ГАРДИАН“.

Нюйоркското Общество за защита на животните се съгласява с представителя на ООН:

„ТОВА НЕ САМО ЩЕ ПОМОГНЕ ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА БОЛЕСТИ, НО И ЩЕ РЕШИ ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ИЗЧЕЗВАНЕ НА ВИДОВЕТЕ.“

След началото на епидемията Китай въведе временна забрана за отглеждане и употреба в ястия на диви животни. Хиляди стопанства, в които са развъждани диви животни, бяха затворени. Но в закона останаха вратички и все още е разрешена продажбата на диви животни за медицински нужди, в качеството на домашни любимци, и за научни изследвания.

Учените са убедени, че временна забрана не е достатъчна.

Китайската народна медицина също използва диви животни за приготвяне на компоненти.

Активистите се опасяват, че подобни изключения от закона ще проправят пътя за незаконната търговия с диво месо. Например в миналото това се е случвало с тигри и леопарди. Най-вероятно ще бъде възможно да се закупи месо от панголин, тъй като неговите люспи се използват за медицински цели, а ноктите му служат като декорация.

Затова вниманието е съсредоточено върху това какви изменения ще бъдат направени в закона за защита на дивата природа и дали вратичките ще останат.

Унищожаване на природата

Това не е първата епидемия, която привлича особено внимание към търговията с диви животни. През 2002 г. Sars, убивайки над 700 души, се разпространи от Китай. Смята се, че отново прилепи са били носители на инфекцията, но няма доказателства за това. Дирк Пфайфър от Градския университет в Хонконг смята, че основният проблем е в съществуващото търсене.

„ЗА ХОРАТА, КОИТО ДОСТАВЯТ ЖИВОТНИ, БИЛО ЧРЕЗ ОТГЛЕЖДАНЕТО ИМ ВЪВ ФЕРМИ, ИЛИ ЧРЕЗ ДОБИВАНЕТО ИМ ОТ ПРИРОДАТА, ТОВА Е ВАЖЕН ИЗТОЧНИК НА ДОХОДИ. ЩЕ БЪДЕ ГРЕШНО ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА ТЯХНАТА ДЕЙНОСТ ЗА ЕДНА НОЩ, ПРОЦЕСЪТ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОСТЕПЕНЕН“, КАЗА ТОЙ.

Елизабет Марума Мрема от Организацията на обединените нации е съгласна с него. Според нея някои групи населения, които живеят в бедните райони на Африка, са напълно зависими от търговията с диви животни и ако не бъде намерена алтернатива, може да съществува риск от незаконна търговия с диви животни.

„ДОРИ В ПРИРОДНИТЕ РЕЗЕРВАТИ , КЪДЕТО ГОРИТЕ ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАТ, НЯМА ДИВИ ЖИВОТНИ, ЗАЩОТО ТЕ СЕ ПРОДАВАТ НА ПАЗАРИТЕ. МОЖЕТЕ ЛЕСНО ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ОБВИНЯВАТЕ НЯКОГО, НО ТОВА СЕ СЛУЧВА НЕ САМО В КИТАЙ, ТОВА СЕ СЛУЧВА И В МНОГО ДРУГИ СТРАНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО В ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ. ХАРЕСВА НИ ДА ИМАМЕ ЕКЗОТИЧНИ ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ И МНОГО ОТ ТЯХ СА РОДЕНИ В ПРИРОДАТА. ЗАТОВА ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СИТУАЦИЯТА У ДОМА“, КАЗВА УЧЕНИЯТ.

Според Андрю Кънингам, заместник-научен директор на Лондонското зоологическо дружество, за да се предотврати друга пандемия в бъдеще, е необходимо да се обърне внимание на причините, а не само на ефекта, причинен от нея. В основата на проблема стои унищожаването на природата, което предизвиква конфликт между животни и хора.

Пазарите – бомба със закъснител

В някои азиатски страни консумацията на екзотично месо е белег на висок статус и богатство. Благодарение на употребата на диви животни в храните и лекарствата, търговията им процъфтява. Често животните се добиват незаконно, което води до появата на огнища на заболявания и възможност за заразяване на хората с вируси.

Така наречените „мокри пазари“ са станали обичайна картина в много страни от Югоизточна Азия, особено в континентален Китай. Там продават риба, пиле, диви животни, както и плодове и зеленчуци. Те са получили името си от топящия се лед, който се използва за запазване свежестта на стоките, както и за почистване на пода от кръвта на умрелите животни.

Мокрите пазари са настоящи бомби със закъснител що се отнася до епидемиите, казва Кънингам.

„НАЧИНЪТ, ПО КОЙТО СЕ ОТНАСЯМЕ КЪМ ЖИВОТНИТЕ – КАТО НЯКАКЪВ ВИД ПОТРЕБИТЕЛСКИ СТОКИ – Е ЗА НАША СМЕТКА И ТОВА НЕ Е ИЗНЕНАДВАЩО“, КАЗВА ТОЙ.

Предаване върху хората

Настоящата пандемия от коронавирус, която отне десетки хиляди животи, започна на пазара на морски стоки в Ухан. Въпреки името си, на пазара се продава не само риба, но и, например, змии, разни видове птици и елени.

След първите инфекции, заразили хора, вирусът започва бързо да се разпространява в Китай, а след това и по целия свят. Точният му произход е неизвестен, но най-вероятно първоначалният му носител е бил прилеп, а след това вирусът се е предал на хората чрез друго диво животно.