Начало Водещи Учени потвърдиха модела за избягване на раковите заболявания

Учени потвърдиха модела за избягване на раковите заболявания

1440
Сподели

Правилното хранене и здравословният начин на живот помагат да се предотврати появата на раковите заболявания, съобщават експерти от Световния фонд за изследване на рака (World Cancer Research Fund -WCRF) в последния си доклад.

Учените са изяснили, че затлъстяването спомага за развитието на 12 вида онкологични заболявания. Според техните изводи наднорменото тегло е свързано с рака на черния дроб, на яйчниците, на простатата, на стомаха, на лигавицата на устната кухина и гърлото, на гърдата, на жлъчката, бъбреците, хранопровода, задстомашната жлеза и матката.

В доклада са изброени редица препоръки, даващи възможност да се избегне развитието на злокачествени тумори. Според изследователите е необходимо да се поддържа високо равнище на физическа активност, да се спазва диета със значително присъствие на зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови храни. Освен това е важно да се ограничи употребата на мазна храна, храни от вида „бърза закуска“, полуфабрикати, червени меса и захари. Специалистите съветват да се спре алкохолът и хранителните добавки.

„Нашите препоръки за профилактика на онкологичните заболявания работят заедно като модел за борба с рака. Хората могат да им се доверят, тъй като те се основават на фактически данни, които се потвърждават последователно в течение на десетилетия“, казва една от работещите за Световния фонд за изследване на рака – доктор Джиота Митроу.

Коментари