Начало Технологии Учени изобретиха шрифт, който ни помага да запомняме какво четем (ВИДЕО)

Учени изобретиха шрифт, който ни помага да запомняме какво четем (ВИДЕО)

1312
шрифт

Учени от университета в Мелбърн, Австралия, изобретиха шрифт, който ни помага да запомняме какво четем. Името му е Sans Forgetica (игра на думи, която означава “без забравяне” – бел.ред.) и може да бъде свален напълно безплатно от всички, които искат да изпробват дали наистина върши работа.

Шрифтът е базиран на принципите на конгнитивната психология и е по-труден за четене от повечето познати шрифтове, съобщава bTV. Това е съвсем умишлено, защото човешкият мозък има способността да запомня повече информация ако е по-натоварен да обработва информация.

Поради тази причина Sans Forgetica изглежда ето така:

Шрифтът е с обратен наклон – нещо, което рядко се среща в масовите шрифтове. От буквите липсват цели парчета, като изписването им стои незавършено.

Липсата на цели парчета от буквите и обратният наклон “обръщат” начина, по който човешкият мозък чете и го карат да се замисля по-сериозно върху смисъла на текста. Идеята е базирана на концепцията за нужната трудност – психологически принцип, според който ако едно действие е по-трудно, то води до по-добро натрупване на знания и умения.

Първоначалните проучвания дават много добри резултати. Екипът тествал новия шрифт върху 400 австралийски студенти. Първоначално им дали да прочетат текст, написан с добре познатия Arial, от който студентите запомнили по-малко от половината. При четене на същия текст, но този път изписан със Sans Forgetica студентите запомнили над 57% от него.

Въпреки обнадеждаващите резултати, които безспорно ще помогнат на много студенти да запомнят уроците си по-добре, например, учените са категорични, че Sans Forgetica няма как да бъде приложен масово. Макар и да може да бъде прочитан сравнително лесно, шрифтът не е подходящ за прекалено дълги текстове, тъй като може да доведе до главоболие.

Учените съветват той да бъде използван най-вече за кратки и важни бележки. Шрифтът може да бъде свален напълно безплатно.

предишна статияАПИ: От 45 до 53км. на „Тракия” скоростта е ограничена до 90км/час
следваща статияЕто какви коли карат звездите в MMA (СНИМКИ)