3D-принтиране

Комбинирайки самосглобяващи се протеини с високотехнологичен графенов оксид, учените създадоха нов материал, който може да се използва като „биомастило“ за 3D отпечатване на кръвоносни съдове. Резултатите от изследването са публикувани в списание „Nature Communications”.

Учени от Великобритания, САЩ, Италия, Испания и Украйна разработиха начин за 3D отпечатване на тръбни структури, притежаващи свойствата на жива съдова тъкан. Авторите са използвани нов биоматериал, изготвен чрез комбиниране на протеин с оксид на графен.

Тази работа предоставя възможност за създаване на биотехнология, съчетаваща 3D печат и самосглобяване на синтетични и биологични компоненти от наночастици. В микромащаб са създадени капиляроподобни структури, които притежават физиологична съвместимост и могат да издържат протичането на кръв.

Самостоятелното сглобяване е процес, с чиято помощ органичните молекули се обединяват в по-големи правилни структури – своеобразно молекулярно изграждане на блокове, способни да нарастват, да се размножават и да изпълняват определени функции.

Като контролират самосглобяването на протеина с графенов оксид, протеинът започва да се подрежда в съответствие със структурата на последния, като образува стабилно съединение с него.

В резултат на това е получен пластичен материал, който може да се използва като биомастило за печат на 3D-структури със сложна геометрия и резолюция до 10 микрометра.

Новият материал предоставя уникални възможности в областта на биотехнологията. Той може да бъде използван за производството на дребномащабни гъвкави капилярни структури, които притежават всички необходими биохимични и механични свойства на кръвоносните съдове и са абсолютно съвместими с човешките клетки.

предишна статия„Дисни“ обмисля връщането на Джони Деп в шестата част на „Карибски пирати“
следваща статияВетровит ден с облачност и леко покачване на температурите