Начало Водещи Учените разкриха генома на житото

Учените разкриха генома на житото

994
житото

Учените направиха важно откритие, което според тях ще направи възможно изхранването на постоянно увеличаващото се население на земята.

Изследователите са успели напълно да разшифроват генома на житото, която е основна храна за повече от една трета от световното население. При повечето хора пшеницата осигурява около 20% от общия прием на калории и снабдява организма с повече белтъчини, отколкото месото.

Тази земеделска култура обаче трудно вирее в райони с горещ и сух климат. Още повече експертите очакват, че глобалното затопляне ще доведе до още по-високи средни температури.

Земеделците се нуждаят от сортове пшеница, които са устойчиви на заболявания и паразити, на по-високи температури и по-ниска влажност.

„Откритието значително ще ускори работата по идентификация на гените, които имат значение за зърнопроизводителите; тези, които ще помогнат за повишаване устойчивостта на гъбични заболявания“, смята Костя Канюка, изследовател в Rothamsted Research.

Картографирането на пълния геном на житото е представлявало „огромно предизвикателство“ и е отнело 13 години на екип от над 200 учени от 20 държави. Хлебната пшеница има пет пъти повече гени, отколкото човека, пише в публикация в списание Science.

Геномът на житото съдържа 107 891 гени. Хората имаме едва около 20 000 хил.

предишна статия„Форбс“ обяви най-високоплатените актриси
следваща статияРазкриха кои са най-големите страхове на мъжете и жените