жаба,

Смъртоносна болест, покосила земноводните, се е превърнала в глобална пандемия, която вече е унищожила 90 вида, предупреди известен американски биолог в четвъртък Световната организация за животинско здраве на конференция в Сантяго, Чили.

Болестта, наречена Chytridiomycosis се причинява от гъбички – Batrachochytrium dendrobatidis – които атакуват кожата на жаби, като краставата жаба и други земноводни.

Тъй като съществата използват кожата си, за да дишат и регулират водните нива на телата си, щетите, причинени от болестта, в крайна сметка водят до сърдечна недостатъчност и смърт.

Джонатан Колби, съавтор на проучване, публикувано през март за разрушителните ефекти на гъбичките, алармира за разпространението на болестта.

„В момента е в над 60 страни и това е част от проблема“, каза той.

През последните пет години силно заразното заболяване вече е довело до изчезване на близо 90 вида, като са засегнати над 500.

Бързото глобално разпространение на гъбичките се дължи на липсата на правила в търговията с животни и на наблюдение на летищата, което позволява вносът на диви животни без изследване.

„За да го решим, трябва да се съсредоточим върху регулирането,“ каза Колби, който работи върху проучването заедно с около 40 други международни експерти.

„Глобализацията е добра за хората, но има последици за животните“, добави той. Само в САЩ всяка година влизат пет милиона земноводни.

Понастоящем болестта е най-разпространена в Латинска Америка и Австралия, а търговията с Азия – където е възникнала гъбичката – е обвинявана за разпространението.

Учените вярват също, че генетичната мутация на гъбата може да я направи по-опасна.

Земноводните играят важна роля за поддържането на качеството на водната среда. Те също се хранят с комари, които пренасят човешки болести като малария и вируса Зика.