Petrov - Mishkin

Истинският човек зад името Александър Петров, вторият от заподозрените руснаци – отровителите на бившия руски агент на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му, е военен лекар, д-р Александър Мишкин, съобщиха снощи от The Insider и Bellingcat. Разследването  се позовава на документи и на свидетели, които познават Мишкин.

Александър Мишкин е военен лекар, служил в Главното управление (бившето ГРУ) на Генералния щаб на министерството на отбраната на Руската федерация.

Bellingcat публикува документи, на които се вижда Мишкин. По данни на разследването той е роден през юли 1979 г. в с. Лойга, Архангелски район на РФ, завършил е елитната военно-медицинска академия.

Бил е вербуван от ГРУ и през 2010 се прехвърля в Москва, където получава паспорт на името Петров. Според информацията на разследващите  между 2011 и 2018 г. той е бил нееднократно в Украйна и Приднестровието.

На 5 септември прокуратурата на Великобритания обяви имената на заподозрените за престъпния акт срещу  Скрипал и дъщеря му Юлия.

Бе съобщено, че това са руснаците Александър Петров и Руслан Баширов. Премиерът на страната Тереза Мей огласи, че те са офицери на ГРУ.

Двамата мъже, чиито фотографии бяха разпространени от британската прокуратура заявиха, че действително са били в Солсбъри през март, но са били там само на екскурзия.

Версията, че въпросните мъже са посетили Солсбъри като туристи, бе наречена от офиса на Тереза Мей  „обида за умствените способности на обществеността“.

Според разследването на случая другият човек от „туристите“ – Баширов, както вече стана известно, е полковник от ГРУ, награждаван с отличие „Герой на Русия“ и се казва Анатолий Чепига.

Оригинални документи идентифицират чрез много данни от биографията на Мишкин личността му. Има точна дата на раждане, първо име, имена и фамилии на родителите.

До началото на септември 2014 г. в Москва Мишкин има адресна регистрация Khoroshevskoe Shosse 76B – адрес на централата на ГРУ. През есента на 2014 г. Мишкин и Анатолий Чепига се местят в луксозен апартамент.

Пълният доклад по случая д-р Мишкин  ще бъде публикуван във вторник по обед и той ще информира с максимални подробности за начина на разкриване на Мишкин, ще представи свидетелските показания, методите, чрез които е достигнато до оригиналната информация.

Сегашният военен ранг на Александър Мишкин не е известен, съобщават медиите. Но на база известното от практиката във Военно-медицинската академия, завършилите руски военни доктори имат ранг старши лейтенант и има основание да твърди, че към времето на отравянето на Скрипал Мишкин е вече или подполковник, или полковник.