Начало Водещи „Усложняване на зимната обстановка“: МВР съветва да пътуваме, само ако е наложително

„Усложняване на зимната обстановка“: МВР съветва да пътуваме, само ако е наложително

84
Зима, зимна обстановка

В МВР е създадена необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата.

Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства.

В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

От Националния оперативен център на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната,

за 15 декември /петък/ е обявен „оранжев код“ за областите

Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2.

За останалата част от страната е обявен „жълт код“.

Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи.

През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Заради обилен снеговалеж временно е

ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и

полуремаркета по пътя между Велинград и разклона за Пашови, както и по пътя Белово – Юндола, а също и по пътя Симитли – Разлог през прохода „Предела“.

Аварирал камион спря движението Симитли-Банско-Гоце Делчев. Товарният автомобил се е завъртял върху заснежения път и блокирал цялото платно. Очаква се тежка машина да изтегли превозното средство.

Временно, но заради пътен инцидент – в една лента е движението по пътя Казанлък –

Стара Загора в района на Римския мост, предупреждават от АПИ.

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия.

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

Предвид предстоящите метеорологични условия, ГДПБЗН съветва:

  • Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително!
  • Ако предприемате пътуване, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия.
  • Избирайте само главни пътища, дори пътуването да е по-дълго.
  • Облечете топли дрехи и заредете мобилния телефон.
  • Шофирайте внимателно.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияКлаус Йоханис се срещна неформално с Николай Денков и Карл Нехамер
следваща статияКой повече е обичал Бойко – Венелин Петков или Хекимян