Начало Водещи Унгария се забърка в нов скандал: получила е 11 украински военнопленници от...

Унгария се забърка в нов скандал: получила е 11 украински военнопленници от Москва, но ги крие от Киев

750
На снимката: Виктор Орбан

Членката на Европейския съюз Унгария е на път да се забърка в нов тежък дипломатически скандал. Държавата, която в лицето на своя лидер Виктор Орбан най-открито подкрепя Путин, бе уличена, че по неведоми пътища е получила от Русия 11 украински военнопленници и отдавна ги крие на своя територия без всякакви обяснения.

Министерството на външните работи на Украйна, Координационният щаб по въпросите на военнопленниците и други свързани с тях органи се опитват безуспешно да върнат у дома 11-те украинци, които Унгария, без да уведоми Киев или международните правозащитни организации, е приела от Москва, съобщи говорителят на министерството Олег Николенко.

Всички опити на нашите дипломати да установят пряк контакт с гражданите на Украйна се провалиха.

„Фактически пленниците са държани в пълна изолация, нямат достъп до свободна информация, срещали са се с роднини в присъствие на трети лица и им отказват контакт с посолството на Украйна“, заяви Николенко.

Опитите на украинската страна да започне диалог с унгарските власти по официални дипломатически канали бяха игнорирани, добави той.

„Подобни действия на Будапеща поставят под съмнение хуманитарните мотиви за отвеждането на украинци в Унгария. Нещо повече – те могат да бъдат квалифицирани като нарушение на заложените в Европейската конвенция права и основни свободи на човека“, подчерта Николенко.

От Киев настояха пред унгарската страна незабавно да разреши на украинския консул да посети военнопленниците, за да прецени той тяхното физическо и психологическо състояние, да ги запознае с правата им и да им окаже спешна консулска помощ.

предишна статияПенсиите и минималната заплата са решени, предстои да видим бюджета
следваща статия„Наталия, която звъни на цяла България“- кой стои зад нея?