Епъл, Крим

Украйна порица Apple, защото показа анексирания полуостров Крим като част от Русия, заявявайки, че на американския технологичен гигант не му пука за болката на украинския народ.

Руските депутати заявиха в сряда, че от Apple изпълнили искането на Москва Крим да се появи като руска територия на техните карти и приложения за времето.

„Нека ви обясня по вашия начин, @Apple“, написа украинският външен министър Вадим Пристайко в Туитър в отговор на новината.

„Представете си, че викате, че вашият дизайн и идеи, години на работа и част от сърцето ви са откраднати от най-лошия ви враг, но след това на някой невеж не му пука за вашата болка. Такова е усещането, когато наричате Крим руска земя “, каза той.

„@Apple, моля, моля, придържайте се към високите технологии и развлеченията. Глобалната политика не е вашата силна страна.“

Посолството на Украйна в Съединените щати написа в Туитър: „Предполагаме, че украинците не благодарят на @Apple за това #Деня на благодарността“.

От сряда Крим и най-големите му градове Севастопол и Симферопол се показват като руска територия в приложенията на Apple, когато се използват в Русия.

Москва оказва натиск върху чуждестранните компании да признаят полуострова като неразделна част от територията ѝ.

Google от своя страна не идентифицира Крим като територия, принадлежаща нито на Русия, нито на Украйна. Все пак, когато бъде използван в Русия, имената на населените места в Крим се изписват с руски, а не с украински букви.