Начало Свят Украйна предприе едно от най-мащабните си нападения с дронове срещу Москва

Украйна предприе едно от най-мащабните си нападения с дронове срещу Москва

49
Повредена сграда в Москва след удар на украински дрон, 2023 г.
Повредена сграда в Москва след удар на украински дрон, 2023 г. Снимка: АП./БТА

Според кмета на Москва, украинските дронове извършиха едно от най-големите нападения срещу столицата, което беше отбранено от руските части за противовъздушна отбрана. Имаше 11 ударни апарата, унищожени преди да достигнат до града, според Ройтерс и БТА.

Няколко от дроновете бяха унищожени над град Подолск, което е на около 38 км южно от центъра на Москва, посочи кметът.

„Това е едно от най-големите нападения с дронове в историята ни. Продължаваме да следим ситуацията. Противовъздушната отбрана на Министерството на отбраната продължава да отблъсква вражеските атаки“, сподели Собянин в социалната мрежа „Телеграм“ в 4:43 ч. сутринта.

Той уточни, че няма данни за пострадали или материални щети от нападението.

Ударът на дроновете се случи, докато Русия се бореше с украински нападения по своя територия. Въпреки че руските сили продължаваха да прогресират в източната част на Украйна, те също се сблъскаха с проблеми при отблъскването на украинските сили в Курска област. Това се случи две седмици след нахлуването на чужди войски на руска територия, което беше най-голямото от Втората световна война.

През последните месеци Украйна извършваше излети с дронове към Москва, като до момента нямаха сериозни последици. Този удар обаче изглежда по-масивен от предходните нападения, като през май 2023 г., когато най-малко осем дронове бяха унищожени над столицата, за което президентът Путин обяви, че е провокация на Киев.

Руските власти обикновено не разкриват пълната си отчетност по такива инциденти, като обявяват само за унищожените дронове от частите за противовъздушна отбрана. Както Украйна, така и Русия рядко обявяват пълния мащаб на щетите, освен ако не е пострадала гражданска инфраструктура или са загинали цивилни лица.

Нападението вчера вечерта върху Москва беше част от по-голямо нападение на Украйна срещу Русия, като Министерството на отбраната в Москва съобщи за унищожени 23 дрона в граничната Брянска област.

Шест дронове бяха унищожени и над други погранични области – Белгородска, Калужка близо до Москва и Курска. Не се съобщава за пострадали или щети от нощните атаки в Брянска област на югозапад Русия, потвърди губернаторът Александър Богомаз.

Руската държавна информационна агенция съобщи, че два дрона бяха унищожени в Тулска област, която граничи с Московска област. Губернаторът на Ростов заяви, че силите за противовъздушна отбрана са сбили ракета, изстреляна от Украйна, без пострадали.

Министерството на отбраната на Русия не спомена Тулска и Ростовска област в своето съобщение. Данните от руската страна не могат да бъдат проверени от независим източник. Няма коментар от украинска страна.

Последните месеци Киев интензифицира въздушните си атаки върху Русия, чиято цел е да нанесе поражения на инфраструктурата, която е жизненоважна за военните усилия на Москва. Тези атаки са отговор на силните руски удари по украинска територия.

Още международни новини – четете тук