Начало Водещи Украйна и Русия си размениха интензивни удари, има жертви

Украйна и Русия си размениха интензивни удари, има жертви

54
Руските власти съобщиха за двама убити при украинска атака с дронове в граничната Белгородска област
Снимка: БТА

Нови интензивни удари си размениха Украйна и Русия през изминалата нощ. При нападенията има жертви и от двете страни, съобщават властите.

Мъж и жена са загинали в руската Белгородска област при атака на украински дронове.

Пуснатите от безпилотните апарати взривни устройства са подпалили къща в едно от селата. В друго село в района още една машина е паднала без да се взриви, като е нанесла минимални щети по жилищен дом.

В Калужка област при взрив на дрон е била поразена енергийна инфраструктура.

Машината е експлодирала в района на електрическа подстанция, информират местните власти, цитирани от БНТ.

Пожар е избухнал в сграда в топлоцентрала в Смоленска област. Огънят е предизвикан от отломките на безпилотник.

За пожар на енергийна инфраструктура заради свален дрон съобщават и в Брянска област. Там са били унищожени общо шест такива апарата. Руската противовъздушна отбрана е свалила още пет дрона в Курска област. В района няма щети. Унищожена машина има и в Тулска област.

А в Украйна военната администрация на Сумска област съобщава за руска ракетна атака по гражданска инфраструктура в град Суми.

На този фон ТАСС и Ройтерс съобщиха за убит руски военен кореспондент в Украйна при украинска атака с дрон.

Семьон Еремин, който правил репортажи за вестник „Известия“ от самото начало на войната преди близо 26 месеца, е починал от раните, които получил при нападението, извършено вчера край село Приютное, Запорожка област.

Дронът поразил 42-годишния Еремин при второто си преминаване над района.

Военният кореспондент е отразявал за руския всекидневник обсадата на Мариупол в началото на войната, както и тежките сражения за Маринка и Угледар. Той е бил награден с орден „За заслуги към Отечеството“ втора степен.

Страните от НАТО ще предоставят на Украйна допълнителни системи за противовъздушна отбрана, обяви генералният секретар на Алианса.

Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ на фона на поредните руски удари.

Украйна се нуждае от системи за противовъздушна отбрана и изтребители, за да се защити и партньорите могат да помогнат, каза украинският президент Володимир Зеленски след поредните смъртоносни руски въздушни удари.

Вчера в Днепропетровска област загинаха 8 мирни жители.

Поразени бяха железопътна инфраструктура и черноморското пристанище Южни.

В момента Русия има предимство във въздуха, което ограничава възможностите на Украйна да напредва по фронтовата линия, заяви Зеленски на виртуалната среща на министрите на отбраната от НАТО.

Зеленски повтори, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.

Нашето небе трябва отново да стане безопасно и това е възможно. Зависи напълно от вашия избор, който да покаже, че наистина сме съюзници“, каза украинският президент, цитиран от БНР.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща страните от Алианса да продължат да помагат на Киев.

В допълнение към „Пейтриът“ има и други оръжия, които съюзниците може да предоставят, включително френската „Сампти“. А много други, които не разполагат налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна, посочи той.

Нидерландия се ангажира да предостави допълнителна военна подкрепа на Украйна в размер на над 200 милиона евро за противовъздушна отбрана и артилерийски боеприпаси.

Още международни новини – четете тук