Начало Водещи Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС

Украйна и Молдова започват преговори за членство в ЕС

59
Украйна и Молдова днес започват преговори за членство в ЕС
Снимка: БТА

Украйна днес официално започва преговори за присъединяване към ЕС, които президентът Володимир Зеленски нарече сбъдната мечта за гражданите на страната му, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вицепремиерът по евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина ще бъде начело на украинската делегация на междуправителствена конференция в Люксембург, с която ще бъде поставено официалното начало на консултациите.

„Сбъдва се европейската мечта на цели поколения от нашия народ. Украйна се завръща в Европа“, заяви Зеленски в пост в социалната мрежа „Екс“ в петък, след като страните членки на ЕС се съгласиха да започнат преговорите с Киев.

Няколко часа по-късно Молдова, която подаде молба за присъединяване към Евросъюза след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., също ще участва в отделна конференция, бележеща началото на преговорния процес за официалното ѝ влизане в европейското семейство.

Председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен поздравиха днес Украйна и Молдова за предстоящото начало на преговорите за присъединяването на двете страни към ЕС.

„Това е исторически час“, се посочва в обръщение на Мишел. Той отбелязва, че решението за начало на преговорите бе взето от Европейския съвет през декември миналата година. По думите на Мишел това е повод за гордост в двете държави и е стратегическа стъпка за ЕС.

„Украйна е изправена пред руското военно нападение, Молдова също изпитва значителни предизвикателства, включително икономически натиск и политическо сплашване. Двете страни предприеха промени в области като върховенството на закона, управлението и съдебните системи, в израз на непоколебим стремеж да се присъединят към европейското семейство“, допълва Мишел.

Той посочва, че днес е началото на дълъг процес. Пътят напред ще изисква постоянни усилия и съществени реформи.

„Украйна и Молдова ще трябва да продължат укрепването на институциите, борбата с корупцията и повишаването на икономическата стабилност“, добавя председателят на Европейския съвет.

Урсула Фон дер Лайен определя началото на перговорите като „много добра новина“.

„ЕС винаги е бил повече от политически и икономически съюз, той е свидетелство за общия стремеж към мир, сигурност, демокрация и напредък“, допълва тя.

Още новини от Европа – четете тук