Начало Водещи Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност

Украйна и Белгия подписаха споразумение за сигурност

39
Володимир Зеленски и белгийският премиер Александър де Кро подписват споразумението в Брюксел, 28 май 2024 г.
Володимир Зеленски и белгийският премиер Александър де Кро подписват споразумението в Брюксел, 28 май 2024 г.

Украйна и Белгия сключиха днес двустранно споразумение за сигурност, включващо доставката на 30 изтребителя Ф-16. То беше подписано на среща в Брюксел между украинския президент Володимир Зеленски и белгийския премиер Александър Де Кроо, предаде Ройтерс.

„Документът включва белгийска помощ на стойност най-малко 977 милиона евро за Украйна за тази година, както и ангажимент от страна на Белгия да оказва подкрепа през десетгодишния срок на споразумението“, заяви Зеленски в публикация в една от социалните мрежи.

Първата машина ще пристигне още тази година.

В подписаното двустранно споразумение между Белгия и Украйна се съдържа ангажимент за поне 977 млн. евро военна помощ от Белгия за Украйна през тази година, както и ангажимент на кралството да подкрепя страната по време на 10-годишния период на споразумението. То гарантира навременна помощ за сигурността, модерни бронирани машини, оборудване за военновъздушните сили и ПВО, военноморска сигурност, прочистването на мини, участие в коалицията за артилерийски боеприпаси и военно обучение.

В документа се предвижда засилване на санкциите срещу Русия, компенсиране на щетите, справедливост за агресора, използването на замразените руски активи и икономическо възстановяване. Двете страни ще засилят сътрудничеството си и в разузнаването, киберсигурността и борбата с дезинформацията.

Още новини от деня – четете тук