Начало Водещи Украинци предупреждават: Готви се активно мероприятие в София от руските служби

Украинци предупреждават: Готви се активно мероприятие в София от руските служби

899
Олена Коцева

Твърде активно мероприятие, в основата на което са разузнавателни служби на Русия, се подготвя за провеждане в София. Това съобщи председателят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева.

Според нея хора, които са свързани косвено с руските тайни служби и са вербувани от руски бизнесмени, ще проведат днес протест пред президентството в София.

Целта е протестът да бъде представен като проукраински, но със заплетки за мирни призиви и отстъпване от територии. Коцева посочи, че протестът ще иска медиацията на българския президент, който е за водене на преговори между двата воюващи народа.

Становището на Украйна е, че преговори с агресора не могат да бъдат извършвани и държавата изисква възстановяване на териториите си, в които Русия е нахлула.

Манипулацията за двойното гражданство: Чужди агенти ще оглавят службите ни

„Всичко започна от декември във Варна, където български граждани са ходили в украинските организации. Има и организации, има и частни фирми, които стоят зад това“, обясни пред Нова тв Коцева.

Според нея медийни публикации разкриват конкретен руски бизнесмен, който е в основата на организацията.

Според Коцева украинците искат мир, но те са консолидирани и подкрепят украинския президент Володимир Зелнски.

„Искаме да спрем този митинг, защото българската държава не трябва да допуска провеждането на подобни мероприятия“, обясни Коцева.

На базата на нейните думи, организацията планира довеждането на хора от Варна, на които е платено по 100 долара, осигурен е транспорт и храна. Те ще развяват украински знамена и се търси личност, която да бъде представена за човек от украинската общност в страната.

Според историка проф. Михаил Станчев това събитие е част от общата политика на руските спецслужби на Русия.

„Тези неща се правят скрито от спецслужбите и се курират от посолствата. Това е било и през втората световна война и след това. Работят под прикритие на дипломатическите служби“, разясни професорът.

Още новини от деня – четете тук