Начало Новини Украинец бе осъден в Полша за подбуждане към шпионаж в полза на...

Украинец бе осъден в Полша за подбуждане към шпионаж в полза на Украйна

44
Украинец бе осъден в Полша за подбуждане към шпионаж в полза на Украйна

Двадесет и шест годишен украинец бе осъден на две години и осем месеца затвор в Полша за подбуждане към шпионаж в полза на Украйна, предаде Франс прес, като се позова на изявление на говорителя на полските специални служби.

Олександър Д., който е бил задържан на 9 март, е подтиквал полски гражданин да действа в полза на разузнавателните служби на трета страна и в ущърб на интересите на Полша, се казва в изявление на полските служби, в което не се споменава коя е третата страна.

Осъденият е искал снимки на военни превозни средства, които са били предназначени за помощ за Украйна и които са преминавали границата на Полша с Украйна.

В замяна на предоставената информация, Олександър Д. предлагал плащане в размер на 15 хиляди евро. Не се уточнява дали полският гражданин, към когото е било отправено предложението, се е съгласил да сътрудничи.

АФП съобщава още, че в Краков е започнал процес срещу двама руснаци, които са обвинение в разпространяване на пропаганда с цел набиране на хора за паравоенната организация „Вагнер“. АФП се позовава на съобщение от днес на съда, който разглежда делото.

За двамата мъже, които са били идентифицирани от полското контраразузнаване като Алексей Т. и Андрей Г., има риск да бъдат осъдени на по десет години затвор. Те са били арестувани през август миналата година.