Начало Водещи Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко от заложеното

Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко от заложеното

69
пари, левове, заплата
Снимката е илюстративна

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година, съобщи БНР.

Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети.

Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

Актуализирането на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по така нареченото Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50% от ръста на инфлацията и 50% от ръста на средния осигурителен доход.

В бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на Финансовото министерство по тази формула ръстът от 1 юли 2024 г. на пенсиите трябва да бъде с 11%.

За целта в бюджета бяха предвидени над 1,1 млрд. лева. Изчисленията са правени при допускане за нарастване на средния осигурителен доход за миналата година от 12,9% и средногодишен хармонизиран индекс на потребителските цени от 9,1%.

От Националния осигурителен институт обаче посочват, че вече са ясни отчетените параметри, които са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябва да се повишат с 10%, което ще струва със 100 млн. лева по-малко от предварително заложените.