Начало Свят Убиецът на Джон Ленън получи 10-ия си отказ за помилване

Убиецът на Джон Ленън получи 10-ия си отказ за помилване

2075
Джон Ленън

Убиецът на Джон Ленън е получил за десети път отказ да получи амнистия. Марк Дейвид Чапман е пуснал молба до щатската комисия по амнистиите в сряда. В отказа се посочва, че освобождението му „няма да бъде съвместимо с добруването и сигурността на обществото и ще намали степента на сериозност на престъплението, подкопавайки уважението към закона“.

63-годишният Чапман застреля бившия музикант от група „Бийтълс“ пред дола му в Манхатън на 8 декември 1980 г. В момента той излежава доживотна присъда в затвора „Уенде“ в американския щат Ню Йорк.

„Затворникът внимателно е планирал и извършил убийство на световно-известна личност с единствената цел да получи известност. Макар и ничий живот да не е по-голям от другите, фактът че е избран човек, който е не само световно известно лице, обичано от милиони, без да се зачита болката и страданието на семейството, приятелите и мнозина други, демонстрира незачитане на светостта на човешкия живот“, пише в решението на агенцията.

Адвокатите на вдовицата на Джон Ленън Йоко Оно отказват коментар. Чапман ще има право отново да поиска амнистия едва през август 2020 г.

предишна статияАПИ: Забранява се движението на камиони. Вижте кога
следваща статия„Калашников“ ще конкурира „Тесла“ с електромобил, който прилича на „Москвич“ (СНИМКИ)