Начало Новини Турция подготвя технически евентуалната покупка на изтребители „Юрофайтър“

Турция подготвя технически евентуалната покупка на изтребители „Юрофайтър“

49
Турция подготвя технически евентуалната покупка на изтребители „Юрофайтър“

Турция извършва технически дейности, насочени към ускоряване на евентуалното закупуване на изтребители „Юрофайтър Тайфун“, съобщи Ройтерс, като се позовава на представител на турското министерство на отбраната.

Миналата година Турция обяви, че провежда разговори с Великобритания и Испания, които са част от консорциума, който произвежда „Юрофайтър“, за закупуване на изтребители „Тайфун“, но Германия се противопостави на това. От тогава Анкара се оплаква от липсата на напредък по въпроса заради резервите на Берлин.

През миналия месец турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в рамките на Общото събрание на ООН. Шолц ще посети Турция в събота и ще разговаря с Ердоган, а въпросът за изтребителите се очаква да бъде обсъден на срещата им.

„Работа на техническо равнище за доставката на „Юрофайтър Тайфун“ е в ход. Тази дейност има за цел да ускори процеса“, е казал източникът на Ройтерс.

Изтребителите „Юрофайтър Тайфун“ се произвеждат от консорциум, в който участват Германия, Великобритания, Италия и Испания.

От друга страна в публикация по темата порталът „Мидъл ийст ай“, който се позовава на неназовани източници, твърди, че продажбата на изтребители, както и на танкове от Берлин на Анкара в момента не е реалистична заради вътрешната опозиция в Германия на подобно решение.

Германия официално започна технически разговори с Турция по-рано през тази седмица за евентуална продажба на до 40 изтребителя „Юрофайтър Тайфун“ на стойност 5,6 млрд. долара, но според един източник на изданието това е само бюрократична маневра за забавяне на въпроса.

Турция отдавна е в рестриктивния списък на Германия по отношение на оръжейните доставки заради употребата на германски оръжия за вътрешни операции за сигурност в Турция и за операции в Сирия, припомня изданието.

Според друг източник Берлин е поискал от Анкара писмени гаранции, че изтребителите няма да бъдат използвани за нарушаване на гръцкото въздушно пространство, но Турция намира това искане за неприемливо.

Наскоро Турция сключи споразумение за доставката на 40 нови изтребителя F-16 от САЩ, както и на 79 комплекта за модернизация на по-старите модификации на самолета, които вече са на въоръжение в Турция. Анкара освен това разработва свой собствен боен самолет KAAN.