Начало Водещи Турция и Германия на крачка от размразяване на отношенията между двете страни

Турция и Германия на крачка от размразяване на отношенията между двете страни

966
Турция и Германия

Министрите на външните работи на Турция и Германия Мевлют Чавушоглу и Зигмар Габриел проведоха неформална среща в турския курорт Анталия, която някои изтълкуват като знак за начало на размразяване на отношенията между двете страни.

Двамата дипломати имаха работен обяд. По време на него са обсъдили противоречията между Анкара и Берлин, както и задържането на германски граждани в Турция.

Срещата е първата между двамата дипломати, след като напрежението достигна нов връх в подготовката за изборите в Германия на 24 септември.

„Срещнах колегата си Зигмар Габриел в Анталия неофициално, за да обсъдим двустранните отношения, включително трудните проблеми и взаимните очаквания”, написа Чавушоглу в социалната мрежа Туитър.

Срещата идва само една седмица, след като германският активист Петер Щойднер бе освободен след арестуването му с други 10 членове на „Амнести интернешънъл” през юли по обвинения в тероризъм. Тогава Берлин и Анкара си размениха взаимни обвинения за нарушаване на човешките права и намеса във вътрешните работи на суверенна държава.

Девет германци все още остават зад решетките в Турция, включително най-изтъкнатия журналист на всекидневника „Ди Велт” Дениз Юджел, арестуван през февруари. Процесът срещу тях е насрочен за 22 ноември. Вкарването в затвора на правозащитниците предизвика остри международни реакции, а редица европейски държави, включително Германия, заговориха за прекратяване на преговорите с Турция за членство в ЕС.

От своя страна, турският президент Ердоган обвини Германия, че дава убежище на терористи от ПКК и не желае да ги екстрадира в Турция.

Напрежението се е превърнало в една от най-тежките кризи между Турция и Германия, която е дом на голямо турско малцинство. Берлин многократно е изразявал скептицизъм относно бъдещето на кандидатурата на Турция за членство в ЕС.