Начало Новини Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента...

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси

49
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е дълбоко натъжен от инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси и предложи цялата необходима подкрепа за издирвателните операции, предаде Франс прес.

„Следим отблизо ситуацията с инцидента, поддържаме контакт и координация с иранските власти и сме готови да предоставим цялата необходима подкрепа“, заяви турският държавен глава в „Екс“.

„От името на моята страна изпращам най-добрите си пожелания на нашия съсед, приятел и брат, иранския народ и правителство, и се надявам да получа добри новини от президента и неговата делегация възможно най-скоро“, добави той.

Говорител на турското министерството на външните работи заяви пред АФП, че Иран е „поискал техническа подкрепа за издирването“. „В момента обсъждаме каква помощ би могла да бъде изпратена възможно най-скоро“, добави той.

Саудитска Арабия, Ирак, Катар, Азербайджан, Русия и Европейският съюз предложиха помощта си на Техеран.

Реджеп Тайип Ердоган се срещна с иранския си колега в Анкара на 24 януари. По време на срещата им Ебрахим Раиси индиректно призова Ердоган да скъса връзките с Израел.