Начало Новини Турският президент Ердоган днес за пръв път от 18 години ще посети...

Турският президент Ердоган днес за пръв път от 18 години ще посети централата на опозиционната НРП в Анкара, където ще разговаря с лидера Йозгюр Йозел

49
Ердоган поздрави жените в Турция по повод 8 март

За пръв път от 18 години насам днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще посети централата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), където ще се проведе среща-разговор с лидера на НРП Йозгюр Йозел.

Срещата се очаква с голямо внимание. Опозиционната Народнорепубликанска партия излезе първа политическа сила на местните избори на 31 март т.г. и след победата Йозгюр Йозел пое инициативата и за пръв път от 8 години насам посети Ердоган в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), където разговаряха близо час и половина.

Днешната среща всъщност е връщане от страна на Ердоган на визитата, която Йозгюр Йозел му бе направил миналия месец, която премина в конструктивна и продуктивна атмосфера, информира ТРТ Хабер, на фона на започналото затопляне на отношенията след първата им среща минали месец.

Тогава Ердоган обеща, че ще върне визитата и ще посети лично централата на ПСР в Анкара.

Днешната среща е насрочена да започне в 16 часа българско време в централата на НРП в Анкара.

Медиите съобщават, че в кабинета на Йозел, където ще разговарят двамата лидери, специално е бил поставен президентският герб.

Предприети са и изключителни мерки за сигурност около централата на НРП. Полицаи с кучета охраняват. Мобилизирана е и личната охрана на Ердоган. Десетки журналисти от местни и чуждестранни медии очакват пред централата новини за събитието.

По един съветник на Ердоган и на Йозел ще присъстват на срещата.

Според проправителствените медии като „Сабах“ и „Хюрриет дейли нюз“ в разговора се очаква да бъдат обсъдени въпросите около проекта за нова конституция, на която държат много Ердоган и съюзникът му Девлет Бахчели. А от външнополитическите въпроси се очаква да се акцентира на палестинския проблем.

А според опозиционните медии от страна на Йозел ще се акцентира на актуалните вътрешнополитически проблеми на Турция – поскъпването на живота, ниските пенсии, ниските доходи на хората.

Преди няколко дни Йозгюр Йозел в изявление пред парламентарната група на НРП призова правителството да увеличи идния месец размера на минималната заплата, която към момента е около 17 000 турски лири, и размера на пенсиите.

Ако не актуализирате сега минималните доходи и пенсиите, а оставите чак за края на годината, никой няма да може да спре недоволството, което може да предизвика предсрочни избори, каза той, цитиран от „Миллиет“.