След приключване на необходимите процедури, турска фирма се готви да въведе дюнер кебап от риба в Европа. Това ще се случи след като получи необходимите одобрения за износа на новия специалитет в страни от ЕС, съобщи в. „Сабах“.

Фирмата „Tek Balık Döner“, започнала като малък ресторант в Истанбул, е в последния етап на масово производство на своя рибен дюнер кебап в Измир след четири години изследвания и разработки.

Дюнерите, известни и като дюнер кебап, са една от най-международно признатите турски храни в света. Дюнерът е вид кебап, приготвен от месо на вертикална скара. Подправеното месо, подредено във формата на обърнат конус, се завърта бавно върху шиша успоредно до вертикален нагревател, обикновено газов. Външният слой се нарязва на тънки филийки, докато се приготвя.

След закупуване на фабрика в района Торбалъ в западната провинция Измир, компанията започва да произвежда основните си специалитети рибен дюнер кебап и рибен бургер. Сега има намерение да навлезе на европейските пазари, след като приключи необходимите процедури за износ.

Кебапът на „Tek Balık Döner“ се произвежда най-вече от скумрия и сьомга. Рибата, съхранявана замразена, се размразява за осем часа. След почистване рибните кости се отстраняват една по една с пинсета и се подправя по специалната рецепта на марката.

Мениджърът на фабриката на компанията Мерве Алтънсой заяви, че тяхното естествено мариноване премахва миризмата и извежда специални аромати.

Марката вече продава рибен дюнер в собствените си вериги магазини и води преговори с големите вериги за дюнер кебап в Европа, каза Алтънсой пред Анадолската агенция.