Начало Водещи Туризмът застрашава крайбрежните екосистеми на Средиземмно море

Туризмът застрашава крайбрежните екосистеми на Средиземмно море

1628
туризъм

Навсякъде в Средиземно море туристическият бум застрашава ценните крайбрежни екосистеми.

С 46 000 километра брегова линия, разпростираща се в 21 страни, Средиземно море е мястото, където се извършва над една четвърт от световния туризъм – но това става за сметка на планетата.

„Настоящият модел за туризъм е изключително неустойчив“, казват от Plan Blue, орган на ООН за околна среда и развитие в Средиземноморието.

Според институцията посещаемостта е нараснала от 58 милиона през 1970 г. до 324 милиона през 2015 г. и може да достигне до 500 милиона до 2030 година.

От Plan Blue предупредиха, че бъдещият растеж ще изостри „вече критичния натиск върху екологията … в крайбрежните и морските екосистеми“.

Населението на региона също нараства – от 32 милиона през 1970 г. на 75 милиона през 2000 г. по южните и източните брегове на Средиземно море.

Въпреки че законодателството в някои страни подобри защитата на крайбрежието, злоупотребите продължават.

Незаконният морски хотел на Испания

8000-километровата брегова линия на Испания е претърпяла множествен натиск, като се започне от бум в строителството през 70-те години на миналия век и още един преди катастрофата на пазара на недвижими имоти през 2008 г.

21-етажен хотел, построен в защитения природен парк в Алгаробико, е символ на незаконното строителство в началото на 21-ви век.

Осъден на разрушаване от Върховния съд, 15-годишният хотел „остава постоянен, защото са в ход многобройни дела“, включително за да се определи дали собственикът Azata del Sol трябва да бъде компенсиран, каза Пилар Маркос от Грийнпийс в Испания.

Приватизация на брега в Ливан

В Ливан е трудно да отидете до плажа, без да плащате на частни собственици на курорти, които контролират брега.

През 2012 г. в доклад на ливанското правителство се казва, че около 5 милиона квадратни метра брегова линия е незаконно застроена.

Само 20% от бреговата линия е свободно достъпна, казва Джад Табет, ръководител на ливанските инженери.

Още един нов туристически комплекс в северната част на региона Анфех алармира природозащитниците.

Наречен като „Натур Ризорт“, той заплашва един от най-старите солници в Средиземноморието в археологически богатата област, която също се гордее с „най-чистата вода на ливанското крайбрежие“, казва морският биолог Сами Джо Лича.

Натиск във Франция

„Крайбржният закон“ от 1986 г. във Франция защитава около 15 000 километра брегова линия във Франция и нейните отвъдморски територии от урбанизация „въпреки натиска за земя“, казва министърът на околната среда Никола Юло.

Законодателите наскоро се опитаха да преразгледат законодателството – предизвиквайки протест, който ги принуди да се оттеглят.

Но злоупотребите не са престанали.

На остров Корсика асоциацията за опазване на околната среда „U Levante“ след 20 години спечели съдебна заповед да разруши крайбрежна вила, построена от богат швейцарски инвеститор.

Coastal Conservancy, обществена организация, която насърчава устойчивия туризъм, е защитила 200 000 хектара вътрешни езера и брегове в континентална Франция.

Това е моделът, който Франсиско Торес Алфосеа, професор по география в университета в Аликанте, се надява, че Испания ще приеме.

Това също така буди завистта на природозащитниците в Кипър, които се борят срещу развитието, което според тях застрашава морските пещери, в които живеят застрашени от изчезване средиземноморски тюлени монаси.

предишна статияОчаква ни хубав слънчев ден
следваща статияАПИ: Интензивен трафик се очаква днес. Най-натоварено е движението на изходните пунктове