Начало Здраве Трябва да ги знаете! Основни умения за оцеляване, които може да спасят...

Трябва да ги знаете! Основни умения за оцеляване, които може да спасят живота ви

1875
Специалистите смятат, че всеки един от нас трябва да има основни познания за това какво да се направи по време на природно бедс

Специалистите смятат, че всеки един от нас трябва да има основни познания за това какво да се направи по време на природно бедствие или терористична атака. Надяваме се, че никога няма да се наложи да практикувате тези умения за оцеляване, но ако се окажете на грешното място в грешното време ,ето кое може да ви спаси.

Изключително важно е да знаете основните умения за оцеляване, пише Zdrave.to. Също толкова важно е да освежите знанията си по темата всеки път от време на време, така че не ги забравяте.

1. План

За начало е много добра идея да знаете какво може да се случи в района, в който живеете или пътувате. Например, няма голяма полза да се подготвите за изригване на вулкани, ако няма такива. С други думи, идентифицирайте потенциалните бедствия, които биха могли да се случат във вашия район и подгответе план за това какво да направите, ако действително нещо се случи. Винаги е по-умно да бъдете в безопасност, отколкото да съжалявате.

2. Ориентация

Научете как да използвате природната си среда за ориентацията си, като например разстоянието между слънцето и хоризонта може да ви даде очаквано време на залез. Поставете ръката си така, че слънцето да е върху пръста на показалеца и да преброите колко пръста са между слънцето и хоризонта. Всеки пръст е равен на около 15 минути. Дори и да е много приблизително, времето може да бъде много критично, ако трябва да се организирате и да намерите подслон за една нощ.

3. Нагласа

Нагласата е изключително критична в извънредна ситуация – всъщност положителното мислене е също толкова важно, колкото и физическите умения. Телата ни имат феноменални способности, а позитивното отношение ще ви даде сила, за която дори не сте знаели.

Спомняте ли си историята за 2 мишки, които паднали в бурканче с прясно мляко? Едната се предала, но другата се затичала толкова силно, че в крайна сметка превърнала млякото в масло и се спасила. Бъдете втората мишка!

4. Вода

Всички знаем, че водата е най-важният ресурс, от който се нуждаете за оцеляване – дехидратацията може да ви убие само за няколко дни. Разбира се, намирането на източник на чиста, питейна вода е перфектното решение, но ако това не е възможно, можете да използвате алтернатива, като в следващото видео:

5. Храна

Надяваме се, че сте подготвили една чанта, пълна с най-важните неща като храна. Първо, проверете каква храна имате и яжте малки порции, когато сте гладни. Когато мислите с какво да напълните чантата проверете какви ядивни растения растат във вашия район, може би някои плодове могат да бъдат намерени също. Друго важно нещо, което трябва да научите, е какви растения около вас са отровни, така че да можете да ги избягвате.

6. Огън

Огънят може да направи ситуацията ви на оцеляване много различна. Той осигурява топлина и светлина, можете да пречистите водата и да готвите храна на него, и да изсушите мокрите дрехи и обувки. За да запалите огън имате нужда от 3 основни компонента: кислород, материал за горене и източник на запалване.

Можете да получите кислород от въздуха. Като  материал за горене може да използвате всичко, което може да се изгори – сухата дървесина винаги е най-добре. Източникът на запалване може да е запалка или кибрит. Въпреки че знаете какво имате нужда да направите пожар, добре е да имате представа как да се справите, ако никой от тези елементи не е налице. Също така си струва да знаетеедна малка хитрина как и къде да запалите огъня, тъй като това е по-ефективно от простото изгаряне на дърво. Вижте картинката:

7. Оцеляване във вода

Ако се случи да се паднете във водна струя, без значение дали е малък водопад или друг водоем със силно подводно течение, основното нещо, което трябва да запомните, е да не се паникьосвате. Свийте се, спуснете се до дъното и се преместете надолу по те течението. Изплувайте на повърхността само след като водната сила е отслабена. Макар инстинктът ви да е против гмуркането, това е единственият начин да се измъкнете безопасно.