Начало Свят Тръмп, Харис и Байдън заедно почетоха жертвите от атентата срещу кулите близнаци

Тръмп, Харис и Байдън заедно почетоха жертвите от атентата срещу кулите близнаци

39
Тръмп, Харис и Байдън на церемонията по почитане на паметта на жертвите от 11 септември
Тръмп, Харис и Байдън на церемонията по почитане на паметта на жертвите от 11 септември
Снимка: АП

САЩ отдадоха почит на паметта на жертвите и на хората, чиито живот беше променен от атаките на 11 септември 2001 година, в съчетание с предизборната политика. Този ден президентът Джо Байдън, вицепрезидентка Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп се изправиха заедно пред „кота нула“, съобщава Асошиейтед прес.

На 11 септември 2001 година терористи от „Ал Каида“ отвличат четири самолета и извършват терористични атаки, в които загиват 2977 души. На всеки четири години тази трагедия попада на средата на президентската кампания. Церемонията край Световния търговски център в Ню Йорк обедини Харис и Тръмп – кандидатите от демократите и републиканците, изправени лице в лице само часове след първият им дебат от снощи.

Тръмп и кандидатът за вицепрезидент Джей Ди Ванс пристигнаха пред Световния търговски център около 8 сутринта и се снимаха с присъстващите. Накъсо след това пристигнаха Харис и Байдън, поздравени със скандирания на „Камала!“ от някои от присъстващите.

Байдън и Тръмп се поздравиха, а бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг изглеждаше да съдейства за ръкопляскане между Харис и Тръмп. След това двамата кандидати за президент застанаха един до друг, с Байдън и Блумбърг между тях, за да присъстват на отбелязването на годишнината, което започна с удар на камбана и минута мълчание.

Независимо от предизборната кампания, организаторите на церемониите винаги се стремят да запазят фокуса върху жертвите. Години наред политиците са присъствали на „кота нула“ само като наблюдатели, докато думата е на роднините, които прочитат имената на жертвите.

В началото президенти и други длъжностни лица чели поеми и части от декларацията за независимост, но тази практика беше спряна през 2012 година, когато Националният мемориал и музей за 11 септември реши, че церемонията ще включва само четене на имената на жертвите от техните роднини. Политиците и президентските кандидати все още имат право да присъстват, много от тях го правят, особено тези, които са били в Ню Йорк по време на атаките, като Хилари Клинтън, която по това време беше сенатор от щат Ню Йорк.

Байдън, на последната си отбележена отбелязване на 11 септември през своя мандат и най-вероятно за политическата си кариера, после тръгна заедно с вицепрезидента си Харис към церемониите в Пенсилвания и пред Пентагона, другите две места, където „Ал Каида“ удари с похитени самолети. Беше планирано да присъства и Тръмп на националния мемориал „Полет 93“ близо до Шанксвил, Пенсилвания, съобщава БТА.