Начало Водещи Тръмп спира финансирането на НАСА

Тръмп спира финансирането на НАСА

805
Сподели
Тръмп, НАСА

Администрацията на президента Доналд Тръмп възнамерява да прекрати изцяло финансирането на НАСА за Международната космическа станцията до 2025 година.

Плановете са част от настоящия проект за федералния бюджет, който предстои да бъде огласен на 12 февруари, съобщи в сряда американският интернет портал „Дъ Върдж“.

Съществува вероятност директивата да бъде редактирана преди официалното обявяване на предложението, но двама души, запознати с въпроса вече са потвърди, че тя ще бъде част от окончателния вариант на документа.

Както отбелязват от „Дъ Върдж“ без МКС американските астронавти може да бъдат заземени тук години наред без нито една космическа дестинация, докато НАСА не разработи новите си средства за пътуване в космоса.

Както припомня порталът, проектът за МКС съществува от близо 2 десетилетия и експлоатацията на станцията струва на НАСА между 3 и 4 млрд. долара годишно, заедно с още 87 млрд. долара държавно субсидиране. Американската космическа агенция обеща да финансира програмата до края на 2024 г., но не и след това.

Тръмп, НАСА

Закриването на МКС ще бъде грандиозна загуба за търговската космическа индустрия, която в момента разчита основно на нея, за да изпробва нови технологии. Така например, малките сателитни оператори пускат своите сонди от станцията, а безтегловната среда на лабораторията позволява на компаниите да видят дали техният хардуер е готов за пространство. Компанията „Биджлоу Аероспейс“, изграждаща надуваеми пространствени местообитания, пък тества прототип на един от модулите си в космическата станция в продължение на вече почти две години.

НАСА също използва станцията, за да научи повече за това дали и как продължителният космически полет засяга човешкото тяло – ключова информация, която ще бъде необходима на мнозина, когато продължителното пътуване до Марс стане достъпна реалност за (почти) всеки.

Отвъд всички свои научни и търговски предимства МКС е и крайъгълен камък в международното космическо сътрудничество, тъй като НАСА управлява станцията в партньорство с руската космическа агенция “Роскосмос“ и космонавтите от Канада, Европа и Япония, живеещи там. Възможно е НАСА да получи същите ползи чрез партньорство с други държави при амбициозно завръщане на лунадата, но този ход ще пожертва онова, което стана основно за американската космическа програма.

Коментари