Начало Водещи Тръмп и „частни лица“ опитали да подменят вота през 2020 г., твърди...

Тръмп и „частни лица“ опитали да подменят вота през 2020 г., твърди прокурор

44
Доналд Тръмп
Снимка: БТА

Специалният прокурор Джак Смит, който разследва делото срещу Доналд Тръмп за опити за незаконна подмяна на резултатите от изборите през 2020 г., твърди, че републиканецът е действал в качеството си на кандидат и следователно не може да се възползва от президентския имунитет, предаде Франс прес.

В обемист документ от 165 страници, до голяма степен редактиран,

за да се запази анонимността на свидетелите, и представен миналата седмица на съдия Таня Чуткан, прокурор Смит възнамерява да докаже частния характер на действията, за които бившият президент е преследван, пише БТА.

Според него тези деяния следователно не попадат в обхвата на широкия наказателен имунитет за официалните действия, предоставен на президента на САЩ от Върховния съд с решение от 1 юли.

Документът включва неразкривани досега детайли по делото, като например показанията на високопоставен служител на Белия дом по онова време, съобщаващ за изненадващ разговор между Доналд Тръмп, съпругата му, дъщерята и зетя му на борда на президентския хеликоптер.

„Няма значение дали сте спечелили или загубили изборите, трябва да се борите със зъби и нокти“, им е казал Доналд Тръмп, както се твърди в тези показания, които прокуратурата възнамерява да представи на бъдещ съдебен процес.

След поражението си а президентските избори през 2020 г., спечелени от кандидата на демократите Джо Байдън, „с помощта на частни съучастници подсъдимият се впусна в серия от все по-отчаяни планове да подмени легитимните резултати в седем щата, които бе загубил с малка разлика“, пише Джак Смит.

Кулминацията на тези опити беше щурма на Капитолия,

светилището на американската демокрация, от стотици екзалтирани привърженици на Доналд Тръмп, припомня той.

„Същността на машинацията беше от частен характер. Той широко използваше частни лица и структурите на предизборния си щаб, за да се опита да подмени резултатите от изборите и действаше в частно качество като кандидат“, заключава специалният прокурор.

Бившият президент и настоящ кандидат на Републиканската партия реагира на публикацията в поредица от скандални публикации в социалната си мрежа „Трут соушъл“, като определи документа като „изпъстрен с лъжи“, и обвини отиващата си администрация на Демократическата партия в „намеса в изборите“.

С мнозинство от шест гласа срещу три Върховният съд на САЩ постанови, че президентът не се ползва с „имунитет за неофициалните си действия“, но има „право поне на презумпция за имунитет за официалните си действия“, посочва АФП.

Още новини от деня – четете тук