Начало Интервю Три чудеса – това е нужно, за да приключи войната в Украйна

Три чудеса – това е нужно, за да приключи войната в Украйна

184
Харков, Украйна
Снимка: БТА

За да завърши войната в Украйна, има нужда от три чудеса, се посочва в анализ на белгийския военен национален експерт полковник Роже Хузен, цитиран в местни медии, пише БТА.

Според него няма изгледи такива чудеса скоро да се случат, макар че, както при всяка война, и при тази тази накрая ще се стигне до мирно споразумение. По негово мнение от това споразумение никой няма да бъде доволен.

Нереалистични очаквания

Хузен е на мнение, че към преговори може да се пристъпи, когато поне една от страните преценява, че е постигнала добри позиции и, ако продължи боя, това може да се промени.

Ако и двете страни, както е сега, очакват да подобрят позициите си с продължаването на военните действия, сраженията ще продължат, казва той.

За да има преговори, едната от двете страни трябва да постигне значителен пробив,

или двете страни трябва да са убедени, че с бой няма да постигнат нищо повече. Във войната не се постига непременно повече с влагането на допълнителни средства, сили и техника, както показаха Виетнам и Афганистан, отбелязва полковникът.

През следващите две години не се очертава победа на бойното поле за никоя от двете страни, освен ако не стане чудо, добавя Хузен.

Според него само военно чудо може да доведе до скорошно постигане на целта на Русия за пълен контрол над четирите завзети украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Тясна основа за преговори

За да се договори прекратяване на огъня или мир, е необходимо да се определи основата за преговорите с отстъпки, приемливи и за двете страни.

Киев настоява за спиране на сраженията, възстановяване на цялата й международно призната територия, изплащане на обезщетения от Москва и изправяне на руския президент Владимир Путин пред Международния наказателен съд.

Русия иска окончателно присъединяване на четирите украински области и отказ на Украйна да влезе в НАТО, неутралитет и защита на руския език, както и приемане на окончателното откъсване на Крим, отбелязва Роже.

Според него е възможно да се преговаря по гаранциите за сигурността и за езика, но за решение по въпроса с териториите отново ще бъде необходимо чудо, защото то неизбежно би довело до това едната страна да претърпи провал.

Непоносима цена за постигането на мир

Дори и посочените препятствия да бъдат преодолени и да се постигне договореност, следва тя да бъде приета от цялото общество в двете страни. Колкото повече цената на войната расте и засяга обществото, толкова повече то ще очаква краят на войната да оправдава понесените жертви.

Цената на мира не трябва да надвишава цената на войната. Всякакво споразумение, което не води до пълна победа, носи икономически и политически загуби. Ако украинският президент Володимир Зеленски приеме например да се откаже от украинското крайбрежие на Азовско море, това би довело до значими икономически щети, защото там е развито производството.

За разлика от своя съперник в Москва, Зеленски е изправен пред политическите последици в едно демократично общество.

За Путин продължаването на войната е свързано със собственото му положение и колкото повече руското общество чувства влиянието й върху живота си, толкова повече неговите възможности за сключване на договореност стават по-ограничени.

Това важи още повече при липса на нови териториални придобивки в Украйна. На Путин ще му бъде трудно да прокара споразумението в средите на силовите структури, според Хузен.

Неговият извод е, че само чудо може скоро да доведе до прекратяване на войната. Той отбелязва, че обикновено войните приключват по-късно от деня, когато са станали стратегически безполезни.

Нито една от двете страни няма да получи всичко, към което се стреми и западната стратегия, че „Украйна трябва да победи“, ще се окаже илюзорна. Кръвопролитията ще продължават, докато страните се придържат към това виждане, е мнението на експерта.