Начало Водещи „Три билборда извън града“ и „Големите малки лъжи“ с пореден триумф при...

„Три билборда извън града“ и „Големите малки лъжи“ с пореден триумф при връчването на филмови отличия

1144
Гилдията на киноактьорите на САЩ

Гилдията на киноактьорите на САЩ раздаде наградите си на церемония в неделя.

Филмът „Три билборда извън града“ на британския режисьор Мартин Макдона триумфира, окичвайки се за пореден път с най-голям брой отличия.

Както и при връчването на „Златния глобус“ преди няколко седмици, филмът обра призовете в категориите „Най-добра актриса в главна роля“ (Франсис МакДормънд), „Най-добра мъжка поддържаща роля“ (Сам Рокуел), както и в главната категория „Най-добър актьорски състав“ – т.е спечели всички отличия, за които се бореше на наградите SAG.

Гари Олдман пък бе признат за най-добрия главен актьор заради ролята си в „Тъмни времена“ – биографичната драма за Уинстън Чърчил, дело на режисьора Джо Райт.

Отново без особени изненади в раздела за кино продукциите призът за „Най-добрата женска поддържаща роля“ отиде за Алисън Джени, превъплъщаваща се в Лавона Голдън – майката на скандалната фигуристка Тоня Хардинг, чиято история е център на филма „Аз, Тоня“.

Сред сериалите пък с по две статуетки си тръгнаха „Големите малки лъжи“ и „Вийп“, като министериалът „Големите малки лъжи“ грабна призовете за най-добра главна женска роля и най-добра мъжка – съответно за Никол Кидман и Александър Скарсгард. „Вийп“пък спечели в категориите „Най-добра главна женска роля в комедиен сериал“ и „Най-добро представяне на трупа в комедиен сериал“.

Основана през 1933 година Гилдията на киноактьорите на САЩ  представлява профсъюз, защищаващ интересите на артистите от филмовите и телевизионните продукции, както и други представители на въпросната индустрия в САЩ. Тя е създадена, за да сложи край на експлоатацията на актьорите в Холивуд. Гилдията също следи и за спазването на справедливите условия на труд за своите членове и също така регистрира случаите на нарушаване на авторски права.

Експертите в областта на кинематографичното изкуство отбелязват, че често наградите на SAG са индикатор за потенциалните претенденти за най-престижните филмови отличия на годината – наградите „Оскар“, тъй като членовете им представляват около 1200 от общо около 6 000 гласоподаватели на Академията за киноизкуство и науки.

предишна статия„Марвел“ ще реализира самостоятелен филм за „Черната вдовица“ през 2020 година
следваща статияПротест пред БНТ – искат оставката на програмния директор Емил Кошлуков