Начало България Тренд: Три партии в битката за второто място, ако вотът беше днес

Тренд: Три партии в битката за второто място, ако вотът беше днес

64
социологическо проучване Тренд
Снимка: „Тренд“

Според актуално социологическо проучване, при избори за НС днес, ГЕРБ води с комфортна преднина пред втория с над 10% подкрепа сред гласоподавателите. След него следват ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и „Възраждане“ (14.8%) с много близки резултати.

Експертите смятат, че оставащите дни от кампанията ще бъдат ключови за определянето на второ, трето и четвърто място.

Очаква се избирателната активност да бъде сходна с тази при последните парламентарни избори – около 48% от пълнолетните българи ще участват, като се прогнозират между 2.5 милиона и 2.7 милиона избиратели на 9 юни. За Европейските избори очакваната активност е с 3% по-ниска.

Според данните, БСП държи петото си място с 8.5% подкрепа, следвана от „Има такъв народ“ с 5.5%.

Под бариерата за парламентарно участие остават Солидарна България (2.4%), Синя България (1.8%), Левицата (1.4%), Български възход (1.2%) и ВМРО (1.1%).

Групата на хората, които не подкрепят никой от предложените опции, е около 5%, но този резултат не се включва в разпределението.

От „Тренд“ поясняват, че не съществува значителна разлика в предпочитанията на хората между националните и европейските избори. Прогнозира се по-силен резултат за европейските избори за ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). В сравнение с националните избори, БСП ще има по-слаба подкрепа на евролистата.

„Няма нови големи събития, които да спрат хората да гласуват“, заяви собственикът на „Тренд“ Евелина Славкова за bTV.

Според нея, около 20% от избирателите решават в последната седмица дали и за кого да гласуват, а политическите партии, вече изтощени от шестите избори и финансово, насочват кампаниите си към последните две седмици.

*Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на „24 часа“, посветено на електоралните нагласи на българите. Изследването е реализирано в периода между 11 и 18 май 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1003 души на възраст 18+.

Още новини от деня – четете тук