Начало Свят Топ 5 на „най-лакомите“ бензинови автомобили

Топ 5 на „най-лакомите“ бензинови автомобили

625
Сподели

Американската агенция за защита на околната среда (EPA) публикува данни за средния разход на гориво на всички модели в света. От тях внимание заслужават тези коли на бензин, които могат да разорят собствениците си. Макар че в сравнение с предишни години общият среден показател на разхода е намалял с около 0,15 л на 100 км, това все пак не е много, пише Automedia. Представяме ви марките, чиито атомобили имат голям бензинов „апетит“ и не само удрят по финансите на собствениците си, но и не оказват добро влияние върху световната екология.

Топ 5 на

Toyota

На пето място в класацията е японският бранд Toyota. Средният разход на бензин на нейните модели е в порядъка на 9,3л/100 км. Тези данни могат да учудят мнозина, тъй като от поточната линия на компанията слизат такива икономични модели като Prius, чийто разход е средно 3,2-3,8 л на 100 км. Пролбемът на Toyota се крие в огромното количество произвеждани SUV, които са доста популярни по света въпреки огромната си „лакомия“ по отношение на бензина.

Топ 5 на

Mercedes-Benz

Всяка година автомобилите на Mercedes стават все по-икономични и сега средния показател на разхода е около 10 л/100 км. Дори с такива показатели обаче моделите на германската компания отстъпват с цял литър на бензиновите конкуренти от BMW. Основната причина за този голям разход е това, че на по-полуряните модели на бранда често се монтират турбокомпресори.

Топ 5 на

Ford (Ford и Lincoln)

„Американецът“ Ford също така често се „глези“ с турбокомпресори, за да подобри „екологичните“ показатели на моделите си. Със среден разход от 10,2 л/100 км обаче компанията заема трето място сред най-неикономичните брандове.

Топ 5 на

GM (Buick, Cadillac, Chevrolet и GMC)

GM е сред тези компании, чиито автомобили в последно време станаха „по-алчни“. Причините за тази промяна са аналогични с тези при Toyota. Всички технически показатели си останаха същите, но пък компанията увеличи производството на пикапи с „голям апетит“.

Топ 5 на

FCA (Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep и Ram)

Концернът FCA заема първо място в класацията на „най-лакомите“ бензинови модели. Средният разход на всички произведени модели е в порядъка на 10,8 л/100 км. В същото време обаче, дори при такива показатели, следва да се отбележи, че компанията намали нивата на изхвърляни вредни емисии в атмосферата, както и разхода, в сравнение с предишни периоди.

Коментари