Начало Свят Топ 10 на най-надеждните коли в света

Топ 10 на най-надеждните коли в света

2511
класациите за надеждност

В Германия класациите за надеждност се правят от компаниите, провеждащи технически прегледи – Dekra и Асоциацията на техническите агенция за проверка TÜV. Статистика за брой повреди на 1000 машини води и немският автомобилен клуб ADAC. В САЩ независимата организация Consumer Reports повече от 80 години прави същото, като провежда анкети сред собствениците на автомобили и извършва самостоятелни тестове, пише Automedia. Още едно изследване провежда и маркетинговата агенция J.D. Power.

Принципът за определяне на най-надеждните модели при тези организации е напълно различен, но изданието Autonews събра на едно място моделите, които най-често са начело в отделните класации, независимо от метода им на провеждане. Автомобилите са подредени по азбучен ред.

Audi A1

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Най-малкият модел на Audi е начело в няколко рейтинга. Например, Dekra го поставя на първо място в най-малкия клас, като единствената забележка от страна на собствениците са ръждата по джантите и прекъсването на фаровете. В ADAC изчислиха, че моделът има 5,9 повреди на 1000 машини, което е впечатляващ резултат за премиум-сегмента. В класацията на TÜV за 2015 г. Audi A1 е лидер при моделите на възраст 4-5 години (5,7% повреди). През 2018 г. автомобилът е на 8 позиция в общото класиране при колите на 2-3 години.

Audi A6

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Audi A6 във версия C7 за трета поредна година става най-надеждият автомобил с пробег до 150 000 км в класацията на Dekra. Според статистиката на ADAC, на 1000 Audi A6 се падат 5,4 повреди, което е втори резултат в този клас. В класацията на J.D.Power моделът отстъпва с две позиции – от втора на четърта. На свой ред TÜV поставя A6/A7 на второ място през 2017 г. при моделите на възраст 4-5 години.

Honda CR-V

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Кросоувърът CR-V попада в десетката на автомобилите, които преминават 320 000 км без сериозни повреди. Освен това организацията Consumer Reports определя кросоувъра като лидер по надеждност в този клас. TÜV поставя модела на трето място при машините на 6-7 години, а агенцията за анализи CarPrice обяви CR-V за най-надеждният модел, произвеждан през последните 25 години.

Lexus RX 

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Lexus RX е посочен като най-надеждият седан със средни размери според J.D. Power. Агенцията го поставя на първо място за седма поредна година. На същото мнение са и в Consumer Reports, въпреки че през 2017 г. Lexus отстъпи първото си място на Toyota при марките. Надеждността на RX е високо оценена и във Великобритания, където през 2016 г. моделът е начело в класацията Driver Power на изданието Auto Express.

Mercedes-Benz B-Class

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Германският компактен ван няма съществени недостатъци и заема първото място в своя клас в рейтинга на Dekra за 2018 г. На свой ред TÜV оценява неговата висока надеждност в категорията на колите от 4 до 5 години. Само при 3,9% от случаите този автомобил се нуждае от ремонт. В категорията на моделите от 2 до 3 години B-Class заема трета позиция.

Mercedes-Benz GLK

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Средноразмерният Mercedes-Benz GLK заедно с Porsche 911 е избран за най-надеждният модел в класацията TÜV-2017, а през тази година запазва първото място в класа си. Американците от J.D. Power също поставят високи оценки на кросоувъра, като за трета поредна година GLK става най-безпроблемният модел при кросоувърите в компактния премиум-сегмент. В същото време Consumer Reports поставя новата генерация, която вече се казва GLC, в Топ 10 на най-ненадеждните автомобили на пазара.

Porsche 911 

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Както вече стана дума, през 2017 г. Porsche 911 зае първото зясто в класацията на TÜV заедно Mercedes-Benz GLK. Освен това той е и моделът с най-малко проблеми на възраст 2-3 години. През тази година спортното купе е лидер в няколко категории, в това число и за коли от 6 до 11 години. След допитване до собствениците, организирано от J.D. Power, се оказа, че 911 е най-качественият нов автомобил. На свой ред Consumer Reports го определи за най-качественият гемански модел.

Smart ForTwo

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Анализаторите от онлайн-аукциона CarPrice са на мнение, че Smart ForTwo е един от най-надеждите автомобили на пазара втора ръка. Той печели първото място сред колите, произведени през периода 1999-2003 г. и е на второ позиция при произведените през 2003-2008 г. В класацията на J.D. Power за 2016 г. немското супермини заема второ място.

Toyota Camry 

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Този модел напусна европейските пазари още през 2004 г., така че логично отсъства от британските и германските класации. В същото време американската статистика красноречиво говори за надеждността на седана. Според J.D. Power, Camry е начело при новите и старите авточобили. На свой ред Consumer Reports го поставя на първо място при колите, които успяват да изминат 320 000 км без сериозни повреди.

Toyota Prius

Топ 10 на най-надеждните коли в света

Consumer Reports включи Toyota Prius в класацията на най-безпроблемните автомобили, като хибридът заема трето място в Топ 10. Агенция J.D. Power на свой ред определя Prius за най-надеждният автомобил втора ръка в компактния клас. Рейтингът на TÜV за 2016 г. поставя хибрида на второ място при колите на възраст между 6 и 9 години.