Начало Водещи Тол системата вече засича средна скорост на автомобилите. Как работи?

Тол системата вече засича средна скорост на автомобилите. Как работи?

59
Тол системата вече засича средна скорост на автомобилите. Как работи?

На работна среща в Националното тол управление бе представена нова техническа възможност за изчисляване на средната скорост на превозните средства по българските пътища.

Функцията за засичане на средната скорост вече е преминала тестови период на участък от Северната скоростна тангента в София между 18 и 23 октомври. Резултатите показват редица случаи на значително превишаване на скоростта – например, автомобил е засечен да се движи със средна скорост от 203 км/ч при ограничение от 140 км/ч.

В последните 24 часа, статистиката показва, че с превишена скорост над 140 км в час са се движили 494 леки автомобила. 642 коли са се движили със скорост между 101 и 120 км в час, а други 2707 са преминали през трасето със средна скорост между 121 и 14 км в час. Системата е отчела, че в този период 3 автобуса под 12 тона са се движели по Северната скоростна тангента със средна скорост между 80 и 100 км/час. Със същата скорост са преминали 219 автобуса над 12 тона, а скоростта на друг е била между 101 и 120 км/час. Средната скорост на 19 тежкотоварни автомобила над 12 тона е била между 80 и 100 км/час, а на други 3 – между 101 и 120 км/час.

Също така стана ясно, че системата има възможност да предава информация за правоприлагане от всички тол камери. За отчитане на средна скорост се използва снимков материал от устройствата, разположени в началото и в края на даден пътен участък (сегмент) които засичат номерата на автомобилите. Системата отчита дали те са леки или тежкотоварни и ограниченията на скоростта за всеки вид превозни средства.

Предстои провеждане на тестове на други участъци от републиканската пътна мрежа в страната и сертифициране на системата от Българския институт по метрология.

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики обясни пред бТВ, че регистрирането на междинна скорост значи скоростта, с която сте се движили от една до друга точка и в случай че тя надвишава позволените за автомагистрала 140 км/ч, водачите ще бъдат санкционирани.

„Стационарните камери нормално имат местен резултат. Те вършат предварителна защита за понижаване на скоростта, където е точката с камерата “, каза тя.

Според нея системата е трябвало да се разгърне доста по-широко, тъй като резултатът на междинната скорост ще се загуби, в случай че водачите стопират на бензиностанция, купуват си нещо и по-късно не престават – по този начин забавят своето време на напредване.

„Моят апел към Министерство на вътрешните работи е да се борят с доста други нарушавания, които са доста по-опасни от това дали някой е превишил с 10 км/ч скоростта “, уточни специалистът.

Според нея неправилното престрояване на светофарите е доста по-опасно. А положението на пътищата и асфалта е доста подценявано през последните години.

“ Най-лесно е да се глобява за скорост “, сподели Диана Русинова.

В Народното събрание вече са внесени промени в Закона за движение по пътищата, които ще включат понятието „средна скорост“ като част от правната рамка за контрол на скоростта. Очаква се с въвеждането на новата система да се намалят пътните инциденти и да се повиши безопасността на пътищата в страната.

Още новини от деня – четете тук