Начало Свят Това са десетте най-нелепи автомобилни закона в света

Това са десетте най-нелепи автомобилни закона в света

1746
Сподели

В интернет-пространството лесно могат да се открият не 10, а 25 и дори 50 нелепи правила за движение по пътищата. Голяма част от тях обаче вече са отменени, пише Automedia. Ето 10 закона, които продължават да са валидни в различни държави, и нарушението им може да доведе до сериозно наказание.

САЩ – забранено е карането на велосипед със 105 км/ч

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В щата Кънектикът, ако ви спре полицията за каране на велосипед със скорост над 65 мили (105 км/ч), подлежите на санкци. Интересно обаче какво ще е това колело, което развива подобни скорости. А ако се окажете в щата Охайо и шофирате, задължително трябва да подавате звуков сигнал при задминаване на друго превозно средство. Този закон не се спазва от повечето водачи, но все още е валиден.

Япония – пътникът също е виновен

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Япония може да влезете в затвора или да бъде глобен с няколко хиляди долара, не само ако шофирате след употреба на алкохол, но и се возите при пиян шофьор. При това допустимото ниво на алкохол в кръвта е доста ниско – 0,3 промила, тоест можете да пострадате или след 1-2 чаши вино или халба бира.

Македония – пияните само на задната седалка

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Към употребата на алкохол са особено строги и властите в Македония. Ясно е, че ако шофьорът е пил, той подлежи на наказание. Същото се отнася и за пътник в колата, ако той седи на предната седалка. Любопитното е, че тази санкция важи дори за автомобили само с две места. В подобен случай пияният пасажер явно трябва да бъде качен в багажника. Поне подобна забрана няма.

Нигерия – без автомобили в тъмно зелено

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Нигерия още през 1977 г. е приет закон, който официално забранява на гражданите да използват автомобили, боядисани в цвят „армейско” (тъмно) зелено. Нарушението води до глоба и конфискуване на колата. Причината за приемането на подобен закон е войната, която дължи години се водеше в тази африканска държава.

Тюркменистан – пазете тишина и не яжте в колата

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В бившата Съветска република законите са доста строги. Това се отнася и за правилника за движение, който забранява на шофьорите всякакви действия, които могат да отвлекат вниманието им от пътя – ядене, пиене, пушене и слушане на силна музика. Както и поздравяването с жест или звуков сигнал на друг участник в движението.

Кипър – стойте мирно в автомобила

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Законите в Кипър също са доста строги по отношение на шофьорите. На тях им се забранява да махат ръцете си от волана, а също така и да управляват автомобил в „неудобна” поза. Тоест, ако решите да размахате юмрук на някой или да се излегнете, докато шофиране, сте заплашен от глоба в размер на 25 евро. Прибавете към това и обратното движение в Кипър, и нещата стават наистина сложни.

Тайланд – задължително с дрехи

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Тайланд е любима дестинация за отдих и много туристи взимат под наем автомобили или мотоциклети. Трафикът е ужасен, а температурите високи. В никакъ случай обаче не сваляйне дрехата си, докато сте зад волана – това е забрането и на мъжете, и на жените. Също е забрането и управлението на мотоциклет или мотопед без каска на главата.

Австралия – никакво показване извън автомобила

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

Ако шофирате в Австралия, не си и помисляйте да се подадете на внезапен порив и да изкарате ръката си (или някоя друга част от тялото) през прозореца или люка. Според местните закони шофьорът и пътниците трябва да бъдат изцяло в колата и нито една част от тялото им не може да се подава навън. Забранено е също оставянето на ключовете в автомобила, ако водачът не е на по-малко от 3 метра от него. Не може също така превозното средство да се оставя с отворен прозорец, ако в него няма никой.

Коста Рика – знайте си мярката за пиене

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Коста Рика действат доста интересни правила относно употребата на алкохол и шофиране. Съгласно тях тези две неща могат да се съчетават, като не е забранено дори да седнете зад волана с бутилка бира в ръка. В същото време, ако полицията ми спре и установи, че сте пиян, влизате в затвора.

Германия – глоба, ако ви свърши бензинът

10-те най-нелепи автомобилни закона в света

В Германия ще бъдете глобен, ако ви свърши бензинът, докато се движите по магистрала. Така ще платите два пъти – единият път, за да изтеглят автомобила ви до бензиностанция, а вторият път глоба за нарушението. Логиката е проста – на аутобан може да се спира, само ако нямате друга възможност. Можело е да заредите, но сте забравили? Значи все пак сте имали възможност и сте виновни.

Коментари