Начало Водещи Тихомир Безлов: Мутренството у нас е културен феномен

Тихомир Безлов: Мутренството у нас е културен феномен

947
Тихомир Безлов
На снимката: Тихомир Безлов
Тихомир Безлов е магистър по философия и немска филология от Софийския университет. Има следдипломни квалификации в Софийския университет и Университета на Лайпциг.
Той работи по въпросите на престъпността в България. През последните 17 години като старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията, той е автор на редица доклади и социологически изследвания.
Безлов е един от основателите на виктимизационните изследвания в България и е допринесъл значително за прилагането им в работата на различни национални и международни институции и държавната администрация.
Тихомир Безлов е и политически анализатор. В това си качество, през последните 10 години той е част от екипи, осигуряващи подробен и регулярен анализ на риска за Програмата за развитие на ООН, Евразия Груп/Лемън Брадърс, Евразия Груп/Дойче Банк, Министерството на външните работи на Япония и Групата за контрол на риска.

 

Г-н Безлов, кой е по-виновен за безнаказаността на мутрите в България – полицията или съдебната система?

Едва ли можем да определим, че полицията или прокуратурата, или съдебната система като цяло са виновни, защото ако говорим за вина трябва да погледнем ситуацията от по-широк ъгъл. Тя зависи от най-различни културни специфики и история. Аз не знам защо си мислим, че ние сме някакво огромно изключение по отношение на подобни прояви на агресия. Такива случаи можем да висим на много места по света. Въпросът за агресията от страна на по-силния срещу по-слабия е по-скоро културен феномен.

Имат ли политическа подкрепа различните организирани престъпни групи у нас и дава ли им тя чувството за безнаказаност?

Много сме далеч от това да говорим за силов групировки. Ако погледнем действията на силовите групировки, ще видим, че те доста са се изменили във времето. Що се отнася до политическата подкрепа, тя се изразява по-скоро в икономически и бизнес отношения. Там по-скоро се защитават икономически интереси. Вече групировките се стремят да не привличат внимание. Олигарсите имат интерес техните охрани да не привличат внимание с подобни публични форми на насилие. Много е различна културата дори на старите силови групировки, те силно промениха поведението си.

Сега ситуацията е много по-различна. Всеки притежава смартфон и по този начин се превръща в своеобразна телевизия. Вече виждате, че има няколко такива случая, когато подобни прояви са заснемани, качвани в социалните мрежи. Оттам те се подхващат от медиите и това веднага предизвиква скандал. Моето впечатление поне е, че много се внимава в това отношение.

Има ли някаква рецепта за това да имаме ежедневие без агресия, простащина и мутри?

Аз по принцип мисля, че този феномен, свързан с насилие многократно е намалял през последните години. Това, което се случва, общо взето е естествено да се случи, както казах, вече всеки е телевизия. Това е достатъчно добър метод за справянето с насилието без да се използват репресивни методи.

предишна статияРоби, роби на труда
следваща статияЛъвица стряска туристите в ЮАР