Начало Водещи „Титаник“ се завръща: Точно копие на оригинала ще прекосява Атлантика от 2020

„Титаник“ се завръща: Точно копие на оригинала ще прекосява Атлантика от 2020

1381
кораба Титаник бутилка

Лайнер, който е точно копие на „Титаник“, ще бъде пуснат в експлоатация през 2022 г. и ще повтори историческия маршрут от Великобритания до САЩ, който известният му предшественик никога не завърши. Това съобщи Си Би Ес.

Според него работата по проекта „Титаник II“ е на компанията „Блу Стар Лайн“ („Blue Star Line“), оглавявана от австралийския бизнесмен Клайв Палмър. Стартирането на проекта бе обявено през 2012 г., но поради финансови затруднения работата по него бе спряна през 2015 г. и бе възобновена едва през септември тази година, предаде ТАСС.

Компанията възнамерява да пресъздаде оригиналния исторически интериор на „Титаник“, да го оборудва с модерни навигационни системи и да осигури всички мерки за безопасност. Цената на изграждането на лайнера се оценява на 500 млн. долара и се предполага, че ще може да побере 2 400 пътници и 900 членове на екипажа.

Както обясни Палмър, новият „Титаник“ ще направи първия си двуседмичен рейс от Сингапур до Дубай, откъдето корабът ще отплава за Саутхемптън в Англия, пресичайки Атлантическия океан, след което ще пристигне в Ню Йорк. Според плановете на компанията корабът ще извършва седмични рейсове от Великобритания до САЩ през летните месеци.

„Титаник“ поема на първия си и последен рейс от Саутхемптън до Ню Йорк на 10 април 1912 г. В нощта на 14-15 април той се сблъсква с айсберг във водите на Северния Атлантик и потъва след 2 часа и 40 минути. В резултат на корабокрушението са загинали около 1 500 души, а 712 пътници и членове на екипажа са успели да се спасят.