Начало Пари „Тесла“ губи по няколко хиляди долара на всяка минута

„Тесла“ губи по няколко хиляди долара на всяка минута

323
Сподели

Американската компания „Тесла“ на Илон Мъск губи по около 6500 долара ежеминутно, изчисли „Блумбърг“.

Ако компанията в близко бъдеще не привлече допълнително финансиране, то в края на 2018 г. тя няма да има налични средства. Вече пет тримесечия поред „Тесла“ е на червено.

В края на 2017 г. компанията разполагаше с 3,4 милиарда долара налични средства, при това дългът й беше почти три пъти по-голям – 9,4 милиарда долара. През ноември миналата година „Тесла Мотор“ отчете най-голямата в историята си загуба, която достигна 671 милиона долара срещу 22 милиона долара печалба година по-рано. Тези загуби бяха обяснени с разходите за развитието на първия модел за масовия пазар Model 3 и покриването на търсенето на Model S и Model X.

През януари „Тесла“ представи нова система за възнаграждение на Илон Мъск, която е за следващите 10 години. Според нея той няма да получава гарантирани пари за своята работа. Илон Мъск ще може да разчита на плащания само, ако финансовите показатели на компанията отговорят на планираните.

За да получи първия си транш, той трябва да увеличи капитализацията на „Тесла“ до 100 милиарда долара от днешните 49,7 милиарда. В класацията на най-богатите хора на света на „Форбс“, излязла през март, постави Мъск на 54 място със състояние от 19,9 милиарда долара. По данни на Bloomberg Billionaires Index състоянието му е 19,5 милиарда, което го поставя на 48 място.

Коментари