Света Неделя

На 27 май 1925 година новина от България шокира Европа. В центъра на българската столица публично са обесени трима души – Марко Фридман, Петър Задгорски и Георги Коев. Тримата са сред организаторите на атентата в църквата „Света Неделя“ на 16 април същата година, в четвъртък, един ден преди Разпети петък. На обесването присъствали десетки хиляди хора.

При атентата, който е един от най-кървавите не само в българската, но и в световната история, загиват веднага над 130 души, а впоследствие броят на жертвите нараства до 234.

В днешно време терористичните организации поемат отговорност за атентатите, които правят. Но тогава терористичната организация, която го е извършила, Българската комунистическа партия, отказва да поеме отговорност. БКП изобщо не е по поемането на отговорности.

Атентът в „Света Неделя“ е епизод от гражданската война в България, практически започнала с Войнишкото въстание през 1918 година и продължила почти цяло десетилетие преди страната малко да се поуспокои и да си поеме дъх и след това да влезе в следващите братоубийства през 40-те години на ХХ век и последвалия жесток комунистически терор практически срещу цялата нация.

Веднага след атентата е обявено военно положение, което е използвано от властта за разправа с политически противници. Избити без съд и присъда са стотици българи, доста от тях – без да са свързани с комунистическата партия, освен идейно.

На този жесток отговор комунистическата историография вика бял терор. Та да се различава от червения. И с този терор комунистите оправдават избиването на десетки хиляди българи 20 години по-късно, когато с помощта на Съветите вземат властта.

Сякаш едно извършено зло може да оправдае друго зло.

Нормалните хора в България се отвращават и от единия, и от другия терор. От всякакъв терор. Не и комунистите.

93 години по-късно те не са се извинили и покаяли нито за убитите в църквата през 25-а, нито за избитите и съсипани хора през близо половинвековното управление на комунистическата партия.

И докато това е така, докато тази партия я има и продължава да е такава, каквато е, шансът на България да бъде нормална държава не е голям.

предишна статияВ атаката срещу Скрипал са замесени Кремъл и военните
следваща статияКончита Вурст обяви в интернет страшна новина, свързана със здравето ѝ