Начало Любопитно Тези 10 трика за приготвяне на багаж са изключително полезни

Тези 10 трика за приготвяне на багаж са изключително полезни

1166
Сподели
пътуване

Със сигурност ви се е случвало да се чудите как точно да подредите багажа преди важно пътуване. А може би просто имате твърде много неща, които трябва да вземете. Всеки път изпадате пред дилемата кое е важно и кое не, както и къде да натъпкате всичко, пише Obekti. Е, ето 10 безценни трика как може да се справите с дрехите за почивка.

1. Навивайте дрехите в куфара, не ги сгъвайте!

Вместо да подреждате дрехите си като ги сгъвате една върху друга, пробвайте да ги навиете на стегнати „рулца“. Допълнителният плюс е, че ще избегнете прекомерното им намачкване.

Изпитано, средно голям куфар, „подложен“ на този подход на опаковане побира поне 3 чифта къси панталонки, 3 чифта дънки, 1 пола, 2 бански костюма, 3 леки пуловера, 10 потника, 5 ризи и 4 рокли…

2. Ползвайте вакуумни пликове

Вакумните пликове за дрехи са безценни за опаковане на обемисти предмети като якета, детски дрехи, меки играчки, дори спално бельо (ако се налага да вземете подобно на почивката си).

Подобен метод на опаковане ще ви спести сериозно пространство. А когато дойде време да се прибирате вкъщи, вакуумни пликове отново ще ви се притекат на помощ – този път за съхранение на мръсното пране.

3. Опаковайте по „принципа на пирамидата“

Пирамидалният принцип в опаковането на багажа е за напреднали!Най-напред, по стените на куфара се подреждат обувките. Следват по обемните дрехи като панталони, рокли и дълги поли, които се разстилат отдолу (а по-късно ще послужат за загръщането на цялата пирамида).

Над тях се подреждат останалите дрехи, навити в стегнати рула. Малките, чупливи предмети, аксесоарите, козметиката и документите остават за върха на пирамидата.

4. Не взимайте чадър

Да си предвидлив е хубаво, но при дълги пътувания тази добродетел често е за сметка на свободното пространство в куфара.

Да, времето, особено през лятната ваканция, има навика да се разваля в най-неподходящите моменти. Вместо обемистия, понякога труден за сгъване чадър обаче, вземете така практичния, лек и тънък дъждобран.

5. Снабдете се с козметика в малки опаковки

Сигурно ще ви е трудно да оставите многобройните шишенца, тубички и бурканчета от любимата си козметика вкъщи. Ще се учудите обаче колко много място заемат те.

Вместо това, опитайте се да ги замените с по-малки разфасовки на същите или подобни продукти. Повечето производители вече предлагат travel-size козметика. Снабдете се такава или просто пресипете така необходимите ви продукти в добре измити по-малки опаковки.

6. Опаковайте малките предмети находчиво

Слънчеви очила, очила за четене, дълги, USB-та, оплитащи се верижки на бижута, документи, билети…

„Малките части“ на багажа ви са важна част от него, често обаче заплашена от счупване, надраскване, смачкване и други неприятни последици на пренасянето в куфар.

Находчиви трикове за опаковането им са: овиване на малките, чупливи предмети в дрехи или кърпи и поставянето им в обувките; за документи и билети използвайте джобовете на куфара; верижките на бижутата чудесно се побират и предпазват от заплитане, ако ги поставите в коктейлни сламки.

7. Използвайте закачалки за дрехи

Ако ви се налага да вземете официални дрехи на почивката си – костюм, смокинг, официална риза или коктейлна рокля, навиването на руло не е най-добрата идея.

Вместо това използвайте закачалки за дрехи с пликове. Допълнителният плюс е, че ще можете да се възползвате от специалните куки за подобни закачалки, с които вече са снабдени повечето влакове и самолети.

8. Не прекалявайте с лекарствата

Отново тази предвидливост! Не че, е лошо да я притежавате, но колко от десетките лекарства, които обикновено носите „за всеки случай“ сте използвали някога?

Ограничете се до средства понижаващи температурата, облекчаващи стомашни болки и мигрена, както и някоя друга лепенка и промиващ препарат.

Ако все пак се нуждаете от повече лекарства, изрежете от блистерите само необходимите за престоя ви хапчета.

9. Не оставяйте празни пространства

Може би сте от малкото ни познати, които не смятат за нужно да пренасят целия си гардероб на почивката.

В такъв случай сигурно ще искате да предвидите праните пространства, оставащи в куфара, за запълване със сувенири и дребни подаръци на връщане.

Дори да ви е останало подобно празно пространство обаче, погрижете се да го запълните, например с намачкана хартия. Иначе рискувате и малкото ви дрехи да пристигнат в неузнаваем, силно намачкан вид, на мечтаната дестинация.

10. Взимайте само необходимото

Обемни пътеводители, любима електроника, детски играчки, кофички и лопатки за плажа… Може да ви е трудно да си представите почивката без тях, но пренасянето на подобни предмети рискува да направи началото (и края й в момента на затварянето на куфара) доста неприятно.

Вместо подробни гайдове с много страници, се снабдете с подходящи приложения за телефон. Любимият ви сешоар също може да бъде сменен за няколко дни с хотелския. Кофички и лопатки за плаж вероятно ще се намерят почти без пари на място…

Опаковайте разумно!

+ обещаните бонус съвети

Предотвратете заплитането на слушалки и зарядни, като ги навиете добре и пристегнете с ластик;

Дребните, чупливи предмети сложете в чорап, а него – в някоя обувка;

Ако се притеснявате, че обувките ви ще изцапат дрехите, сложете ги в еднократни шапки за баня;

Ако пък не искате да видите любимия си сутиен измачкан, сложете малки по размер дрехи или чорапи в шашките ми.

Както и да сте се справили с опаковането на багажа, пътувайте с усмивка!

Коментари