Начало България Тази вечер настъпва астрономическата пролет

Тази вечер настъпва астрономическата пролет

1420
Сподели
пролет, врме, прогноза

Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 23:58 часа.

В деня на пролетното равноденствие денят ще бъде равен на нощта.

В настъпването на пролетта обаче ще дойде и леко понижение на температурите. През деня те ще са между 13 и 18 градуса, по Черноморието около 13 градуса, за София – около 15. Ще бъде предимно облачно. Ще има и превалявания от дъжд в Западна и Централна България.

В края на работната седмица валежите се очакват да спрат и да бъде предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат и ще бъдат между 15 и 19 градуса. Идния уикенд ще е предимно слънчево, а температурите приятно топли между 15 и 20 градуса, валежи не се очакват.

Периодът от началото на астрономическата пролет до началото на следващата астрономическа пролет е равен на една тропическа година и се равнява на 365, 24219 денонощия.

По света е възприета календарна система, основаваща се на т.нар. „Григориански календар“. Според календара по определен начин се редуват обикновени години по 365 дни и високосни по 366 дни, в които допълнителният 29 февруари компенсира натрупаната разлика. Това е направено за удобство, но е и причината датата на пролетното равноденствие да е различна всяка година – варира между 20 март, 21 или 22 март за Северното полукълбо. Календарната дата зависи от това, колко години са минали от последната високосна.

Коментари