Начало Водещи Тагарев: Чл. 5 е в сила, НАТО няма да отстъпи и сантиметър,...

Тагарев: Чл. 5 е в сила, НАТО няма да отстъпи и сантиметър, пред който и да е агресор

159
Тодор Тагарев
На снимката: Тодор Тагарев/ Източник: БТА

Договорът за НАТО и член 5 от него са в сила, според посланието от Мюнхенската конференция, където министърът на отбраната проф. Тодор Тагарев е част от българската делегация.

Той коментира изявлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че необходимостта от увеличаване на разходите за отбрана е задължителна за страните членки на НАТО. Според него, Член 5 от договора е неотменим и ще бъде изпълнен, а НАТО няма да позволи на никого да наруши територията на членовете му.

Министърът на отбраната подчерта, че Европейският стълб в НАТО трябва да бъде засилен и всички членове на съюза трябва да увеличат разходите си за отбрана, като предоставят и значителна помощ за Украйна. Това е необходимо за гарантиране на сигурността на съюза.

Той посочва, че са необходими и още усилия за увеличаване на отбранителния потенциал на Европа и коментира изявлението на украинския президент Володимир Зеленски, който подчерта важността на сигурността не само за Украйна, но и за Европа.

Министърът потвърждава, че България продължава да подпомага Украйна, като се ангажира с транспортирането на БТР-ите за Украйна и се стреми да разшири сектора за оръжейно производство чрез новите европейски инструменти за съфинансиране.

Тагарев обръща внимание на смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и я определя като „тотална безпардонност на режима в Кремъл“.

Още новини от деня – четете тук