Начало Новини С 99,9 процента сигурност Румъния ще влезе тази година в Шенген със...

С 99,9 процента сигурност Румъния ще влезе тази година в Шенген със сухопътните граници, заяви премиерът Чолаку

64
С 99,9 процента сигурност Румъния ще влезе тази година в Шенген със сухопътните граници, заяви премиерът Чолаку

Румънският премиер Марчел Чолаку заяви, че влизането на Румъния със сухопътните граници в Шенгенското пространство тази година е сигурно на 99,9 процента, подчертавайки, че би желал в новото правителство, което ще бъде съставено в Австрия след изборите на 29 септември, да участват и австрийските социалдемократи, предаде Аджерпрес.

Чолаку заяви това в отговор на въпрос дали има новини за влизането на Румъния в Шенгенското пространство със сухопътните граници по време на посещение на строящ се участък от магистрала в източния окръг Бузъу.

„Както добре знаете, изборите в Австрия завършиха, още не са съставили новото правителство. Аз бих искал да го сформират със социалдемократите този път, защото, както знаете, г-н канцлерът (Карл) Нехамер е от семейството на Европейската народна партия (ЕНП), същото семейство, към което принадлежи и Национално-либералната партия. Но нека ви кажа с 99,9 процента сигурност – тази година Румъния ще влезе в Шенген“, заяви Марчел Чолаку.

Австрия се противопостави на решение за пълно присъединяване на Румъния и България към Шенген на Европейския съвет през декември 2023 г., в резултат на което двете страни влязоха в пространство за свободно движение само с въздушните и морските си граници от 31 март 2024 г.