Начало България С 290 лв. се увеличава заплатата на всеки университетски преподавател

С 290 лв. се увеличава заплатата на всеки университетски преподавател

59
Министърът на образованието Галин Цоков Снимка: БГНЕС

Министърът на образованието Галин Цоков

С 290 лева ще се увеличи заплащането на всеки преподавател в държавните висши училища. Това бе уговорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков с представители на синдикатите и Съвета на ректорите, обявиха от пресцентъра на МОН.

МОН прехвърли на университетите наличните 39 милиона лева от бюджета миналата седмица. Тези средства ще позволят увеличаване на минималната заплата за най-ниската академична длъжност на 2 100 лева, валидно от 1 януари 2024 година. Планирано е също така да се увеличи заплащането на всички останали академични позиции със средно 240 лева. За да се избегнат диспропорции между различните академични позиции, служещото правителство обеща да осигури 5,8 милиона лева, част от допълнителните 40,7 милиона лева за университетите. Така ще се постигне еднакво увеличение на заплатите на всички преподаватели с по 290 лева.

Предложено е и заплащането на административния персонал и научно-изследователския състав в университетите да се увеличи с 12%. Тази идея бе подкрепена от синдикатите, като очаква становище и от Съвета на ректорите в следващия ден. Изчисленията на МОН показват, че ще са необходими около 26 милиона лева за тази инициатива от предоставените 40,7 милиона лева.

Останалите 7,5 милиона лева ще бъдат използвани за увеличаване на докторантските стипендии.

„Ще работим бързо, за да осигурим, че допълнителните средства ще бъдат предоставени на университетите в близко до 24 май, демонстрирайки почит към висшите учебни заведения“, подчерта министър Цоков.