Начало Водещи С редица прояви отбелязваме Деня на българското кино

С редица прояви отбелязваме Деня на българското кино

1146
кино

13 януари е обявен за Деня на българското кино. От 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, е датата, на която българската филмова общност чества своя професионален празник.

Именно на този ден е първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”.

След обявяването на София за Творчески град на киното от ЮНЕСКО през 2015 година, градът пое още по-сериозен ангажимент и грижа за развитието на филмовата индустрия, сериозна част от която е най-голямото филмово събитие в България, с повече от 20-годишна история – Международният филмов фестивал „София Филм Фест“.

Заедно с професионалното събитие и пазар за проекти „София Мийтингс“, той е сериозна платформа за представяне, осигуряване на финансиране и популяризиране на десетки български проекти, повечето от които се превърнаха в най-успешните български филми и копродукции през годините.

В чест на Деня на българското кино ИА „Национален филмов център” и Столична община, в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона. „Домът на киното“ като един от най-важните културни центрове в София, също участва в тази инициатива с три изключително ценни филмови творби. И трите са представяни като проекти или готови филми на „София Мийтингс“ и „София Филм Фест“.

От 17.00 часа е филмът на Андрей Паунов „Момчето, което беше цар”. Ето какво пише Time Out London за провокативния и изключително интригуващ документален разказ: „Миналото преследва настоящето, фактът се изправя срещу фикцията, а митът влиза в единоборство с реалността, за да разкаже удивителната история на Симеон Сакскобургготски – от изгнаническото му детство на момче-цар през славното му завръщане като министър-председател до последвалия политически провал в един от най-големите експерименти на демокрацията в наши дни. Ерол Морис среща братя Коен в този документален филм – един истински деликатес…”

От 21.00 часа киноманите ще могат да видят отново на голям екран дебютната творба на Камен Калев „Източни пиеси” – първият български игрален филм, селектиран в основна програма на Кан след 1990 година – Петнайседневката на режисьорите през 2009. Сюжетът разкрива историята на двама братя, изгубили връзката помежду си, които внезапно са изправени един срещу друг в конфликт с расови противоречия. Единственият начин да разберат какво всъщност искат от живота си, е да открият отново път към себе си и към другия…

С номинация за „Златна камера” в Кан ’09, с три награди от Токио ’09 за най-добър филм, най-добър режисьор и най-добър актьор (Христо Христов), с наградата „Кодак“ за най-добър български филм от „София Филм Фест ’10“ и още десетки отличия от престижни международни форуми, „Източни пиеси” вече е завоювал своето специално място в летописа на българското кино и в сърцата на зрителите.

Днес програмата в „Дома на киното“ приключва в 23.00 часа с първия сериозен боксофис хит на българското кино за ХХI век – „Дзифт” на Явор Гърдев. Един от най-награждаваните и гледани български филми започва успешния си път на Московския международен филмов фестивал през юни 2008 година, където получава наградата „Сребърен Свети Георги” за режисура. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Още с прекрачването на прага на затвора започват катастрофални перипетии и бясна надпревара с времето.

В България „Дзифт” получава „Златна роза” за най-добър игрален филм на фестивала на българското кино във Варна, както и награди за мъжка роля, оператор, монтаж, наградите на критиката и на „Ню Бояна филмс”. На София Филм Фест ’09 филмът получава приза за най-добър български игрален филм.

Програмата с български филми в шестте киносалона в столицата е с вход свободен с изключение на билетите за най-новите филми „Вездесъщият”, „Възвишение” и „Дъвка за балончета” в кината „Люмиер” и „Одеон”, които само на 13 януари са на специалната цена от 5 лв.

Междувременно селекцията на програмата на предстоящия 22-ри „София Филм Фест“ тече с пълна пара. Очакванията са на фестивала да бъдат представени рекорден брой български игрални филми, създадени след март 2017г.

предишна статияБългария отбелязва годишнина от рождението на Пейо Яворов
следваща статияНай-новият филм на Ники Илиев – „Нокаут или Всичко, което тя написа” (ВИДЕО)