Начало България С откриването на изложба с илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи...

С откриването на изложба с илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи в отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов

44
С откриването на изложба с илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи в отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов

С откриването на пътуваща изложба илюстрации по „Диви разкази“ Чепеларе се включи в отбелязването на 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. В Народно читалище „Родопска искра 1880“ днес тя бе представена от сина на писателя – Здравец Хайтов, под звуците на Хайтовия глас, записан да чете своите разкази.

След Смолян, Чепеларе е вторият град, в който пристига експозицията от уникални илюстрации, дело на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ – София.

„Родопите са в центъра на изложбата и затова тя тръгва от тази планина, с което ние продължаваме съвместно мисията, която Хайтов имаше. Идеята е изложбата да е пътуваща, за да може повече хора да се докоснат до Хайтов“, каза Здравец Хайтов. Той представи илюстрациите, които представляват един съвременен прочит на младите художници на незабравимите „Диви разкази“.  

Изложбата е дело на Фондация „Памет“ и е под патронажа на Министерство на културата на Република България. След Чепеларе тя ще бъде представена в Куклен, Асеновград, родното село  Яврово, Велинград, Девин, Рудозем, Златоград, Варна, Бургас. От 3 до 13 септември ще бъде експонирана в Министерството на културата. Кулминацията на честванията на годишнината ще е в пловдивския театър на 15 септември – рождената дата на българския писател. Там ще бъде експонирана изложбата от  плакати на филми по сценарии на Хайтов и представени постановките „Когато светът беше шарен“ по разказа „Когато светът си събуваше потурите“ и „Черното пиле“.